torsdag 1 november 2012

Mer invandring - mindre välfärd

En generös invandring kan inte kombineras med en generös välfärdsstat.
Denna sanning bekräftas av Adam Cwejman.
Han skriver: Migration och välfärd
Man talar ju ofta om den ekonomiska nyttan av invandring. Jag är inte främmande för att tala om migration som en win-win situation. Men faktum är att om samhället som tar emot migranterna inte är anpassat för alla typer av människor då kan det rentav bli en förlustaffär. Därför är det vanskligt att tala om frågan som en ren nyttokalkyl. Finns det nyttiga invandrare då blir resonemangets slutpunkt att det även finns onyttiga invandrare. [...]
Den främsta utmaningen om man tror på att hålla migrationen fri är att lösa de utmaningar som alltid ställs upp av makthavare och starka kollektiv i samhället. Att  bevaka sina intressen är naturligt och än mer naturligt är det att bruka staten och dess maktmedel för att stävja migrationen om den utsätter vissa delar av samhället för kostnader eller konkurrens. Men vill man jobba för denna migration utifrån dagsaktuella förutsättningar måste man inse de problem som rådande situation på arbetsmarknaden skapar, hur marginaleffekter i bidragssystemen låser in människor. Men framförallt måste man förstå att det inte finns någon quick fix. Det samhälle som kan vara helt öppet för migration är ett samhälle som tillåter stora inkomstojämlikheter, har mycket låga trösklar till marknaden för bostäder eller jobb.
Alltså: Om dagens invandring tillåts fortsätta så spricker vår välfärd - förr eller senare.
Islam är problemet - inte de som varnar för islam. Blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

2 kommentarer:

 1. "Om dagens invandring tillåts fortsätta så spricker vår välfärd förr eller senare."
  Den krackelerar reda för fullt. Förfallet blir allt svårare att dölja. SD´s ökande opinionssiffror är ett tecken på det.
  Bra slutkläm!(Islam är problemet, inte de som varnar för islam!!!)
  Kämpa på!

  SvaraRadera
 2. Troligen helt sant och så länge dom så kallade etablerade partierna vägrar tala om detta som ett problem eller bara säger att (sd) ljuger så kommer det att fortsätta bli svårare motsättningar!

  SvaraRadera