onsdag 31 oktober 2012

Det finns ingen rättvisa i Sverige

Dubbelmördaren ska bli fri 2016. Nu vill han bli psykoterapeut. Han har lovats jobb på ett behandlingshem. Att han kallblodigt mördat två människor ska nu vara sonat, glömt och förlåtet. Det finns ingen rättvisa i Sverige. En dubbelmördare som terapeut?  Sverige är Dårarnas Paradis.
Dubbelmördare vill bli psykoterapeut (2012-10-30)
Mannen dömdes till livstids fängelse för ett dubbelmord i Västervik 1998. Nu kan han bli villkorligt frigiven 2016 sedan tingsrätten i Örebro tidsbestämt straffet, skriver Västerviks-Tidningen.
Morden har beskrivits som "rena avrättningar" medan den dömde i myndigheters utredningar kallats för "mönsterfånge". Bland annat har han studerat och avlagt två filosofie kandidatexamina och fått löfte om jobb på ett behandlingshem. Mannens mål att bli psykoterapeut, skriver tidningen.
Dubbelmördare vill ha tidsbestämt straff - Västerviks-Tidningen (2010-01-08)
Den man som dömts till livstids fängelse efter att ha skjutit ihjäl två personer med hagelgevär i Västervik i maj 1998 har ansökt om att få sitt straff tidsbestämt. Mannen ansökte om samma sak 2008. Han sitter nu mera av sitt straff på en anstalt i norra Sverige. Att sitta i fängelse på "livstid" innebär inte att man sitter hela livet ut. Det innebär att straffet inte är tidsbestämt. 
Här nedan framgår att både tingsrätten och hovrätten menar att hans brott var värt mer än 24 år i fängelse. Nu, två år senare, är detta glömt. Nu räcker det med 17 år.
Dubbelmördare överklagar igen (2010-10-12)

Går till högsta domstolen för att få straffet tidsbestämt

Konstantinos "Kostas" Iordanidis, som sitter inne på livstid för dubbelmordet i Västervik 1998, vänder sig nu till Högsta domstolen för att få straffet tidsbestämt.
För ungefär en månad sedan sa hovrätten nej till samma begäran, med motiveringen att den brottslighet som han har dömts för har ett så högt straffvärde att han inte kan få ett tidsbestämt straff.

När frågan var uppe i tingsrätten i somras uppgav Iordanidis att det var jobbigt att inte veta hur långt straffet var.

I förhör sa han att han var trött på anstaltslivet, men att familjen fick honom att orka. Han ville jobba på behandlingshem, med ungdomar, för att på så sätt kunna ge tillbaka.

Men tingsrätten, som inte gick med på att tidsbestämma straffet, skrev i sitt beslut att det sammanlagda straffvärdet för de båda morden "överstiger med råge fängelse i 24 år".

Det håller inte Iordanidis med om. Inför hovrättens behandling uppgav han att straffvärdet är lägre än vad tingsrätten sagt. Det överstiger inte 24 år, anser han.

Han framhöll också att Rättsmedicinalverket har bedömt risken som låg att han skulle återfalla i allvarlig brottslighet.

Hovrätten konstaterade att Iordanidis nu har avtjänat tolv år av livstidsstraffet. Han har inte skött sig illa i fängelset och han har medverkat i sin anpassning i samhället.

Trots detta delar hovrätten tingsrättens bedömning att de båda morden har ett så högt straffvärde tillsammans att det inte kan bli aktuellt att sätta en gräns för hur länge den dömde ska sitta inne.

Det återstår att se om Högsta domstolen delar denna uppfattning.
Nu har mördaren fått som han ville. Offrens anhöriga bryr man sig mindre om.

Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

1 kommentar: