onsdag 5 oktober 2011

Är nationalism något fult?

Vissa tycks förknippa ordet nationalism med Hitler och gaskammare. Måste det vara så? För mig handlar det bara om att vilja försvara sitt land mot något som hotar det. Är jag alltför naiv?

Wikipedia säger: "Nationalismen är en världsåskådning som tar sin utgångspunkt i gemenskapen inom nationernas gränser. Nationalismen hyllar nationen, kulturen, historien och slår vakt om nationalstaten och dess intressen."

En video, från filmen Casablanca, (går ej att bädda in) beskriver hur jag känner. Tyskarna, som väl just ockuperat Frankrike, spelar sin nationalsång, men de blir överröstade av fransmännen, som sjunger sin. Det man känner då, det är nationalism, för mig. Varför försöker man inbilla oss att detta är något fult?

Fredrik Lindström "Världens Modernaste Land" funderar kring svenskhet och nationalism.
"Det verkar som om man måste vara invandrare för att våga fira Sveriges nationaldag. Bara då kan man vara hundra procent säker på att inte uppfattas som rasist."


Bloggen Svenssongalaxen skriver och jag håller med: "Jag vill lägga grunden för en frisinnad nationalism, en kringsynt nationalkänsla som inte ber om ursäkt för sig, som tar vara på det den fått i arv, som odlar det egna utan att bli för den skull bli extrem och hatisk."
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

3 kommentarer:

  1. Det är väl bara i Sverige som det är PI att vara patriotisk eller nationalistisk. Jag ser inget fel i att vara stolt över sitt land. Och det finns inga som är så patriotiska som svenskar i förskingringen...

    SvaraRadera
  2. Håller med tillfullo och när skall våra POLITIKER och MEDIA vakna och inse detta? Se på Norge där firar ALLA 17 maj inklusive inflyttade!

    SvaraRadera
  3. Om vi skall vänta på ett uppvaknande av 7klövern(nn)och gammelmedia får vi vänta till dödagar. Stora delar av Svenska folket har mycket lite att hämta från 7Klövern men desto mer från SD. Folket har bara sig själva och får agera utifrån detta faktum. PURSVENSKEN.

    SvaraRadera