tisdag 30 juni 2009

Helyllesvensken Usama bin Ladin?

Vem är svensk? Det diskuterar Richard Jomshof (Sd) och BLT:s ledarskribent Pierre Kjellin i BLT, 2007: "Halva Sveriges befolkning är invandrare år 2050".

Jomshof får in en poäng:
"Kjellin menar vidare att den som har svenskt medborgarskap per definition är svensk. Konsekvensen av ett sådant tänkande är naturligtvis att Usama bin Ladin med svenskt medborgarskap skulle vara exakt lika svensk som Lasse Berghagen, eller att Lennart Jähkel, efter några års vistelse i Sydafrika, skulle vara exakt lika sydafrikansk som Nelson Mandela. Trots att påståendet naturligtvis faller på sin egen orimlighet är det precis så man tycks resonera i våra riksdagspartier och på våra tidningsredaktioner, vilket är mycket skrämmande."

Kjellin svarar naivt:
"Avslutningsvis förefaller det mig enfaldigt och lite skrämmande med politiker som på fullt allvar ser uppblandningen av oss "ursvenskar" med invandrare från andra kulturer som ett allvarligt hot."

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

2 kommentarer:

 1. Man är inte svensk bara för att man har svenskt medborgarskap. Däremot är man svensk medborgare, men inte svensk.

  Man kan ta ett annat exempel: Om t ex en tysk flyttar till t ex brasilien, är han brasilianare då? Nej, självklart inte.
  Det är exakt samma sak som om t ex en arab flyttar till Sverige, han eller hon är fortfarande arab men har svenskt medborgarskap precis som en tysk som har brasilianskt medborgarskap är tysk.

  Men dessa saker är ju alldeles självklara, i alla fall om sunt förnuft och logiskt tänkande kombinerat med fakta råder.

  SvaraRadera
 2. Kolla filmen Postal. Osama är med i den, visserligen som taliban-chef istället för al-qaeda. Om detta är medvetet gjort eller bara ett misstag vet jag inte. Slutet på filmen är iaf helt underbart och värt resten av filmen. Tyske Uwe Boll har mest gjort sig känd för att slakta tv-spel men denna gången har han faktiskt lyckats bättre. Han medverkar även i en liten cameo-roll som sig själv så han verkar ändå ha lite självdistans.

  SvaraRadera