lördag 23 maj 2009

Islamisk bönetvagning i riksdagen

Riksdagsmannen och miljöpartisten Mehmet Kaplan är rättrogen muslim. Såhär skriver DN:
"Islam spelar en stor roll i Mehmet Kaplans liv. Han ber fem gånger om dagen, varav två böner i riksdagshuset: en mitt på dagen, och en på eftermiddagen. Då går han till sitt rum där han har egen dusch och toalett. Där tvagar han sig före bönen: armar, öron, ansikte och fötter tvättas. I ett skåp på rummet förvarar han sin bönematta och Meckakompass.

- Här, visar Mehmet Kaplan och lyfter på en svart tröja med AIK-tryck och drar fram mattan och kompassen. Varje fredag vid lunchtid går han på fredagsbön, och det är väldigt sällan han missar den.

- Fredagsbönen är obligatorisk. Jag måste närvara vid den, det är väldigt viktigt för mig, säger Mehmet Kaplan.[...] Islam är ingen totalitär religion, enligt honom. Han känner sig hemma i miljöpartiet, som skapar utrymme för personlig tro.[...] Mehmet Kaplan anser att människors fördomar mot muslimer är ett stort problem i Sverige."


Före bönen ska man utföra en rituell tvagning (Wudhu) som är noga föreskriven i Koranen. Så här skriver "Det fina med Islam":

 1. Tvätta händerna upp till handlederna tre gånger. Börja med höger hand.
 2. Skölj munnen tre gånger med höger hand, och för in vattnet i näsan och blås ut, tre.
 3. Tvätta ansiktet tre gånger, vattnet skall beröra ansiktet från hårfästet till hakan och från öra till öra.
 4. Tvätta höger arm upp till armbågen tre gånger, gör samma sak med vänster arm.
 5. Fukta händerna och dra lätt över håret.
 6. Fukta händerna och tvätta öronen med hjälp av tummen och pekfingret.
 7. Tvätta högra foten upp till ankeln tre gånger. Gör samma sak med vänster fot.

Sen är det bara själva bönerna kvar:
 1. Efter tvagningen, börja med att stå på en ren plats med ansiktet mot Kaba och lyft sedan händerna upp till öronen och säg "Allahu akbar" (Allah är störst) . Lägg sedan händerna på bröstet med den högra handen över den västra.
 2. Läs Koranens första sura (kapitel), al-Fatiha. Recitera sedan något kapitel ur Koranen. Detta gäller de första raká (enheterna) i bönen. I den tredje eller fjärde raká läser man endast al-Fatiha.

 3. Sedan säger man "Allaho Akbar", och bugar sig och lägger händerna på knäna och säger: "Subhana Rabbial 'Adhiim" tre gånger. Det betyder "Pris ske Skaparen, den store".


 4. Sedan reser man sig medan man säger: "Sami'Allaho liman hamidah," som betyder "Gud hör den som prisar honom". Direkt efter säger man: "Rabbana oalakal hamd": "Vår Herre, lovprisad vare Du".


 5. Sedan faller man ned på knä (sudjud) sägande: "Allaho akbar". Med pannan och näsan mot marken säger man; "Subhana Rabbial A'ala" tre gånger, som betyder: "Pris ske Skaparen, den Höge'.
 6. Sedan reser man sig upp till sittande ställning, sägande:"Allaho akbar". I denna ställning säger man: "Allahumma ghfirlii", en, två eller tre gånger, vilket betyder: "0 Gud, förlåt mig!".
 7. Sedan faller man ned igen, sägande: "Allaho akbar", och säger: "Subhana Rabbial A'ala" tre gånger .
 8. Efter detta reser man sig upp till stående igen, sägande: "Allaho akbar" och därmed börjar den andra raka'a.

"Andra raka'a (andra enheten)
Stående upprätt läser man al-Fatiha följd av någon vers ur Koranen. Sedan fullföljer man den andra Raka'a på samma sätt som den första. Men istället för att resa sig upp, efter det andra nedfallandet (sudjud), sätter man sig upp och läser följande, som kallas "Tahiyat" på arabiska.

"Al-tahiyato lillah, oas-salaoato, oattajjibat, Assalamo alaike ajjohan-Nabio oa rahmatol-lahi oa barakatoho, assalamo 'alajna oa al 'ibadillahi oa salihiin. Ashhado an la illaha illal-Lah oa ashhado anna Mohammadan rasulallah".

'All hyllning, all bön, all dyrkan är för Gud. Frid vare med dig o Profet och Guds nåd och välsignelser. Frid vare med oss och med alla Guds rättfärdiga tjänare. Jag vittnar om att det inte finns någon gud utom Gud, och jag vittnar om att Mohammed är Guds budbärare'.
När man läser trosbekännelsen (som börjar vid första 'ashhado') reser man högra handens pekfinger. Om bönen består av två raka'a, som fajr (morgonbönen), fortsätter man i sittande ställning genom att säga:

'Allahomma salli'ala Muhammadin oa'ala aali Muhammad, kama sallajta 'ala Ibrahiima oa 'ala aali Ibrahiima oa baarik 'ala Mohammadin oa 'ala aali Muhammad kama barakta 'ala Ibrahiima oa 'ala aali Ibrahiima innaka Hamiidon Majid'.

'O Gud, Sänd nåd över Muhammed och över Muhammeds familj, såsom Du sände nåd över Ibrahim och över Ibrahims familj. Och sänd välsignelser över Muhammed och över Muhammeds familj, såsom Du sände välsignelser över Ibrahim och över Ibrahims familj. Ty Du är värd all pris, äger all ära'. Efter det avslutar man bönen genom att säga: 'assalaamo aleikom' (hälsning) medan man vrider huvudet åt höger och samma sak medan man vänder huvudet åt vänster. Men om bönen består av tre raka'a, som maghrib, eller av fyra raka'a som Dhuhr, 'Asr eller 'Ishaa, reser man sig upp efter 'Tahiyat' och påbörjar den tredje raka'a.

Tredje raka'a (tredje enheten)
Den tredje raka'a utförs på samma sätt som de två första, förutom att man inte läser något kapitel ur Koranen efter 'Fatiha'. Om man gör Maghrib-bönen (kvällsbön), avslutar man efter trejde raka'a med samma avslutning som i morgonbönen. Denna avslutning kallas 'Tashahhod' på arabiska (inklusive 'Tahiyat'), sedan säger man assalaamo aleikom. Om man gör Dhuhr, Asr eller 'Isha-bönen (middags- eftermiddags-eller nattbön), reser man sig upp efter det andra nedfallandet i trejde raka'a och gör ytterligare en raka'a på samma vis som den tredje. Efter detta avslutar man bönen med Tashahhod och assalamoaleikom.
Källa: www.islamguiden.com"

Fem gånger om dagen. Hur lång tid tar det? Och så undrar man varför vi svenskar tycker att muslimer är underliga, ja rent av fanatiska. Hur kan någon vilja konvertera till detta?

DN artikeln: Muslimer på två sätt i riksdagen
Det fina med Islam: Hur man utför bönen.
Läs även andra bloggares åsikter om
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

20 kommentarer:

 1. Vi svenskar? ;) Så vad är svenskar som är vita infödda svenskar som konverterat? Är de inte också svenskar? De tycker sånt här inte är så konstigt.
  Vi människor gör många saker på daglig basis, varför ska just det här vara extra svårt och extrakonstigt? Vissa har en ritual att de varje morgon måste ut och springa..det är hälsosamt för kroppen och tar dem 30-50 minuter..jag tycker det här är hälsosamt för själen.
  Islam är del av Sverige. Man är inte mindre svensk för att man ber eller fastar.

  SvaraRadera
 2. Det har insmugit sig ett fel i din kommentar! Det står nämligen att islam är en del av Sverige. Ej riktigt, det har aldrig varit en del av Sverige, är inte en del av Sverige och kommer aldrig att vara en del av Sverige. Det människor som låtit lura sig in i islam är naturligtvis inte svenskar längre utan enbart svenska medborgare.
  /Hm

  SvaraRadera
 3. Islam är inte en del av Sverige, nej. Den vill ta över Sverige, men det är en helt annan sak...

  Mattias

  SvaraRadera
 4. bahlool-trollet har totalt missat att en joggningstur inte sker på arbetstid, vilket muslimer med tvångssyndrom tvingar sina arbetsgivare att acceptera deras små bönerraster.

  SvaraRadera
 5. Så hur "smög" sig kristendomen in? Ateismen? Alla dessa värderingar och trossamfund som vi har i Sverige kom utifrån eller menar ni att kristendomen, skapad av en jude i Palestina, är svenskt? Efter ett tag blev det del av den svenska kulturen..varför inte islam?
  Så Hm de som blir muslimer är inte svenskar längre..vad är det som gör en svensk och när blir han ickesvensk enligt dig och din värdeskala?
  Om jag lämnar islam, är jag svensk då? Eller stoppas jag av mitt mörka hår?

  SvaraRadera
 6. Det är väl så att ingen kan avancera högre i karriären än att kränga tomater och annat krafs när man slickar en matta fem gånger om dan.Röven borde också tvättas.

  SvaraRadera
 7. Mycket anonymt här hos dig..
  Muslimer tvättar faktiskt röven..där fick du lite information ;)
  Så hur är det med pauserna som man brukar få på jobb? Är det inte så att man kan och brukar be på dessa pauser?
  Jag ställde några legitima frågor..men fick inga svar..som vanligt kommer man med en massa fördomar, anklagelser och hån, men aldrig med svar.
  Vad händer om jag gör avkall på islam?
  Varför förlorar man sin "svenskhet" om man blir muslim? Och varför är kristendomen svensk när den kommer från Palestina?

  SvaraRadera
 8. Islam och musslor hör inte hemma i Sverige eller övriga Europa för den delen. Dom som har konverterat betraktar jag som landsförrädare. Förrädare mot sitt eget land och folk. Dom skall också ut härifrån. Baloo kommer aldrig bli svensk hur han än gör. Att han skulle konvertera skulle ändå inte få mig att lita på honom. Skulle bara betrakta det som taqyyia i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
 9. Bahlool du kan gå in på vilket badhus som helst och se att vid omklädningsskåpen dras ett par kortbyxor över kalsongerna,sedan går man ut i duschen och skvätter lite symboliskt vatten över sig så brallorna blir blöta.Det finns ingen tillstymmelse till tvagning av nedre delar.Så kom inte och snacka om att det tvagas...riktiga lortgrisar är dina kompisar.

  SvaraRadera
 10. Lite kuriosa,vad ser du på röntgenbilden om en kackerlacka kryper in i örat på en musse.


  TVÅ HJÄRNHALVOR. same size.

  SvaraRadera
 11. Bahlool, För det första så kan du läsa i en utländsk guidebok om vad Sverige och svenskar är, dom har inga svårigheter att ringa in och beskriva det vardagligt svenska. Jag kan garantera att islam inte hör dit dock. Det är att urholka begreppet "svensk" om man hävdar att alla människor som för tillfället av någon anledning befinner sig inom Sveriges gränser är svensk. En sminkad vit och blond kvinna i kort kjol och högklackat som bara talar svenska och engelska samt är ateist eller "vardags-kristen" skulle knappast anses vara Iranier i Iran, eller Somalier i Somalia - oavsett om hon stod som Iransk eller Somalisk medborgare på pappret. Varför ska då en kvinna som följer islam, bär burka, bara talar persiska anses vara svensk i Sverige? Tänk efter lite liksom.

  Jag ska dock tillägga att jag tycker många kommentarer här går över gränsen för rasism, något som jag verkligen inte försvarar. Men till sist måste jag säga att jag är SÅ trött på er med politiskt korrekta åsikter, att ni klagar på att folk skickar anonymna kommentarer. Du vet mycket väl att du inte kommer att råka ut för repressalier eller bli socialt stigmatiserad av att bräka ur dig lovords-haranger om mulitkulturalism och ökad invandring till Sverige. Knystar du däremot minsta lilla ord om att Sverige kanske borde minska invandringen, så spelar ni genast ut rasist-kortet och personen som fällt kommentaren blir stigmatiserad på ett sätt som fan inte är okej. Det här borde du redan veta.

  /Andy

  SvaraRadera
 12. Andy:
  Det finns svarta araber, kristna araber, judiska araber, det finns araber som har kort kort kjol, vissa är prostituerade andra är heltäckta osv.
  Ändå räknas alla som araber, irakier eller iranier beroende på vilket land de bor i. Det är ett märkligt tankesätt att en viss tro avhåller dig från att vara svensk.
  Att du förlorar din svenskhet om du konverterar.
  Enda skillnaden är att hon har en annan religion.

  Andy jag har försvarat revisionister, shiamuslimer, och personer som Mohamed Omar..om du visste något om de här sakerna så borde du veta att jag verkligen inte är "politisk korrekt"
  Så där har du fel igen.

  Hur ser ni då på svenskar som blir buddhister? Vidare svarade ingen mig hur det är ok att vara svensk kristen men inte muslim? Vad är skillnaden?

  SvaraRadera
 13. Bahlool-
  Du undviker mitt resonemang, medvetet eller omedvetet. För det första är det inte enbar religionen jag drar upp i mitt exempel. En person kan mycket väl vara muslim men svensk - det är inte enbart religionen som avgör. Utan det är helheten. Sen så måste du förstå att jag inte talar om vad som räknas som svensk i laga mening, utan vad som räknas som svensk ur svenskarnas ögon, så att säga. Nå, i mitt exempel när jag nämner kvinnan, så nämner jag inte heller henne som enbart kristen. Så jag upprepar mitt exempel och tydliggör: En svensk kvinna (gå inte in på semantiken här, du hajar vad jag menar), vi kan kalla henne Johanna, flyttar till Irak/Somalia/Pakistan (bara exempel). Hon ser traditionellt svensk ut, med ljus hy och blont hår. Väl i Irak/Somalia/Pakistan, så bostätter hon sig bara med andra svenskar. Hon vägrar lära sig landets språk utan talar bara svenska och engelska. Hon klär sig utmanande. Hon äter nästan bara sill, potatis, knäckebröd, pannbiffar, och annan traditionell svensk mat. Hon bryr sig inte om att lära sig något om landets historia eller kultur, det tycker hon är oviktigt. Hon skaffar parabol och ser nästan bara på svensk TV. Hon har med sig sociala regler från Sverige i bagaget, som inte fungerar riktigt med befolkningen i landet hon befinner sig i, men hon tycker ändå att det är *dom*, majoritetsbefolkningen, som ska ändra sig för att hon och hennes gelikar ska passa in. Så, det där med religion kan vi lämna därhän, det kvittar om kvinnan jag just nämnde är kristen, agnostiker eller ateist. Hon skulle INTE ses som en Irakier av andra Irakier eller som en Somalier av andra Somalier. Bara för att hon är bosatt i Irak eller Somalia så blir hon inte Irakier eller Somalier, det krävs liksom lite mer än så. Förnekar du detta ljuger du. Var gränsen går är däremot olika från person till person, vilket du borde förstå. Däremot är det nog ytterst få som delar din ytterst flytande syn på det här. Men, kan du nu förklara hur svenskarna ska kunna se en person som inte pratar svenska, inte kan nåt om sveriges kultur, bara umgås med landsmän, inte följer sociala regler, bara äter hemlandets mat, nästan bara ser hemlandets TV, klär sig i burka, - kan ses som svensk? Hur?? Självfallet kan en person ha NÅGRA av de här aspekterna och ändå bli sedd som svensk i folks ögon. Men någonstans går gränsen när folk inte längre upplever personen som svensk. Är det så konstigt?

  För övrigt är det väl precis vad det är - politiskt korrekt, att vara en palestina/islam-vurmare, oavsett om de islamister man vurmar för har extrema åsikter eller ej. Hela politiskt korrekta vänsteretablissemanget är ju i princip precis likadana.

  /Andy

  SvaraRadera
 14. Suck...Så det är inte politiskt korrekt att stödja och hylla Israel?

  Vad det gäller sakerna du tog upp..det är ett mycket litet fåtal här i Sverige som har alla de här aspekterna. Flertalet i Sv kan svenska, har parabol men ändå kan de äta svensk mat osv (som om svensk mat är något beständigt)
  Vill folk ha rakad skalle eller burka spelar väl ingen jävla roll..det du försöker antyda är att alla svenskar är likadana..att alla svenskar har samma värderingar, klädstil, matsmak osv..jämför maten i norra sv med maten i södra sv..så ska du se att det är stora skillnader..
  Tyvärr har du och andra SD älskare missat en poäng och det är att något genuint svenskt som delas av 7 miljoner svenskar inte finns..språket? Ja..men se bara på alla dialekter..

  SvaraRadera
 15. Nej, det är verkligen inte PK at stöjda och hylla Israel längre. Gör man det får AFA-iter och extremvänster (som är så PK man kan bli) för sig att man är mot araber och/eller islam i största allmänhet. Och det är deras största skyddsling.

  Jag försöker inte antyda att inte nyanser finns! Du läser inte vad jag skriver, eller så spelar du dum. Jag skrev klart och tydligt att man kan ha olika aspekter av mina exempel. Och lokala variationer förekommer alltid. Men du är återigen otroligt blind om du inte tror det finns något genuint svenskt. Som sagt, kolla vilken utländsk guidebok som helst som beskriver Sverige. Sen är det klart att INGET delas av exakt 100% av alla invånare i något land. Tyvärr så brukar du och alla andra AFA-älskare (du kallade mig SD-älskare utan mer kött på benen än mina åsikter, varför jag känner mig okej med att göra detsamma) inte vara så konsekventa i det här. Ni tycker att det i princip bara är svenskar (eller möjligtvis nordbor) som inte har något genuint och speciellt för sitt hemland, och att de helst inte bör ha det - men inga betänkligheter med att säga att det helt klart finns något "irakiskt" eller "somaliskt" (återigen bara exempel).

  /Andy

  SvaraRadera
 16. Nope Andy, men du får gärna berätta för mig vem du ska rösta på om inte SD ;)
  Jag kommer inte att rösta på AFA i alla fall.

  Nåt genuint svenskt finns det väl, men inte att det stöds, efterlevs eller anses vara 100% svenskt av alla svenskar..I Irak finns det svarta och vita, i norra har man andra värderingar och andra maträtter än de man har i söder..man har över 17 olika trossamfund..och ingen jag mött har ränt runt och sagt boohoo nu ska vi slänga ut alla som inte beter sig på ett visst sätt..sånt är bara patetiskt, och ovärdigt Sverige.
  Det är därför jag ogillar såna som dig, som försöker hitta felen och problemen istället för att hitta det fina med Sverige och med den invandring vi fått. Istället för att försöka hitta lösningar till problemen.

  När enkla människor som du talar om problem, så ser ni problem i islam och i invandringen ni ser inte att ifall ni gör er av med invandrarna och ifall ni förbjuder eller stoppar islam, så måste ni hitta ett nytt offer att beklaga er över.
  Du har inget kött på benen för du kan inte komma med något annat än svenska maträtter..något som inte är likvärdigt i norr eller i söder..du talar om språk men hade svenska språket varit så "svenskt" så hade svenskarna inte tagit in nya ord från andra språk då hade inte norrlänningar haft så svårt att förstå skåningar osv..sorry..dina argument funkar på era rasistiska och islamofobiska väckelsemötena..men inte hos gemene man.
  Gå och sprid lite mera fruktan lite mera rasism..det är inget annat ni har i skallen.

  SvaraRadera
 17. Vad som är svenskt eller inte bestämmer den etniskt svenska befolkningen. Av döma av uttalanden från sådana som Schweinfeldt och Måna Muslim så finns det tydligen inget speciellt svenskt ö h t. Personligen så är jag inte direkt intresserad att dansa runt den lövade jättekuken en gång om året men det finns ju dom som är. Det tycker jag dom skall få fortsätta med om dom tycker om det. Men saken är att sådant skall inte bestämmas av Måna Muslim, negerminister Sabongo, unibrowen Pekgul och andra utan av det svenska folket. Till det senare hör du definitivt inte då du är mussla och islam har inget i Sverige eller Europa att göra. Det är landsförrädarna som har importerat er hit och folket har inte blivit tillfrågade om saken så skyll inte på oss eller Sd. Vi vill inte ha er och era konstiga seder här. Bye-bye!

  SvaraRadera
 18. Jag lägger ner den här diskussionen. Du kan gärna få tro att det har med att jag inte har argument att komma med om du vill. Men problemet här är snarare att du upprepar samma sak om och om igen, och jag tvingas svara på samma sak om och om igen. Vi kommer ingen vart. Vilket är synd, det kunde varit en utvecklande diskussion om du faktiskt hade brytt dig om att läsa mina kommentarer och försöka förstå vad jag menar. Därmed inte sagt att du nödvändigtvis skulle hålla med mig, men dina inlägg tyder på att du inte mer än skummar igenom mina inlägg ytligt. Väntar på att mina läppar ska sluta röra på sig så du kan börja prata igen. Jag har inte bara talat om mat. Jag har inte bara talat om religion. Jag har givit flera exempel, vilka du inte bemöter. Jag är dock uppriktigt rädd för sådana som dig, det ska jag erkänna. Att du kallar mig rasist ("sprid lite mera rasism") baserat på de argument jag framlagt... det är rent horribelt och väldigt sorgligt. Inte sorgligt för dig, men sorgligt för yttrandefriheten. För övrigt har jag inte ens knystat om att man ska "slänga ut någon" eller att "stoppa islam". Mitt inlägg i den här debatten gällde synen på etnicitet/kuluturalitet/medborgarskap/svenskhet/etc. Och här vände jag mig emot din syn på att vad som helst är svenskt så länge något av det finns inom Sveriges gränser. Du läser in för mycket i mina inlägg. Alldeles för mycket. Tro mig, det FINNS en ganska enorm gråskala mellan multikuliti-AFA-älskare-för-extremt-öppna-gränser och hypernazze. Själv ogillar jag sådana som dig, som försöker polarisera allt utan att förstå att dessa gråskalor finns, och/eller att folk kan vara emot en viss sak av fler anledningar än en. Din typ brukar slå sig själv på bröstet för att ni tycker ni är så öppensinnade. Bevisa då det gentemot diskussionspartners i framtiden, även om du inte håller med den du diskuterar med. Jag lovar, dom har inte alltid djävulshorn, även om dina av fanatism dränkta ögon målar dit dom i andras pannor.

  /Andy

  SvaraRadera
 19. I mitt första inlägg skrev jag:

  "Knystar du däremot minsta lilla ord om att Sverige kanske borde minska invandringen, så spelar ni genast ut rasist-kortet och personen som fällt kommentaren blir stigmatiserad på ett sätt som fan inte är okej. Det här borde du redan veta."

  Och jag fick tråkigt nog rätt. Och det utan att ens ha knystat om att Sverige bör minska invandringen. Det enda jag gjorde var att hävda samt argumentera att det finns svenskhet, precis som det finns irakiskhet och somaliskhet, och att dessa ord inte innebär vartenda person/sedvänja/pryl som finns inom dessa länders gränser. Och så blev jag rasist i dina ögon. Kan du förstå varför jag tycker det här är sorgligt och skrämmande och hemskt?

  /Andy

  SvaraRadera
 20. ""Det är därför jag ogillar såna som dig, som försöker hitta felen och problemen istället för att hitta det fina med Sverige och med den invandring vi fått.""

  Men Bahol, i en demokrati måste folk få ha åsikter om immigrationspolitiken, annars kan vi lika gärna lägga ned demokratin. varför skulle just detta politikerområde undantas från den demokratiska debatten? varför skulle jag inte få ha åsikter om just denna politik?

  SvaraRadera