onsdag 18 februari 2009

Muslimer gillar inte Nyamko Sabuni?

Här, i ett muslimskt upprop, från 2006, som protesterar mot att Nyamko Sabuni utnämns till Integrations- och jämställdhetsminister, kan man ana en fientlighet från muslimer gentemot Nyamko Sabuni. Detta höjer min respekt för henne. Jag antar att fientligheten beror på Sabunis kritiska inställning till muslimska friskolor.
Här är muslimernas brev till Reinfeldt. Citat:
"Sabuni har fokuserat sin politik mot oss muslimer vilket andas populism och islamofobi. Att flörta med Sverigedemokraterna är inget konstruktivt; en sådan politik skapar i sanning ett segregerat samhälle som leder till ovilja och konflikter. [...] Nyamko Sabuni har även fokuserat sitt politiska arbete på hederskultur och hennes förslag om åtgärder riktas övergående mot oss muslimer. Hederskultur inkluderat hedersmord och tvångsgifte har dock inget med Islam att göra och praktiseras inom alla religiösa tillhörigheter runt om i världen. [...] Vi protesterar och känner oss förolämpade av denna utnämning som riskerar försvåra dialog och öppenhet samt skapar misstro gentemot hela Alliansens integrationspolitik."

Daniel Lillman, som startade den muslimska protesten, skriver i SvD; Sabuni jagar muslimer:
"Protesten som ifrågasätter Fredrik Reinfeldts val av Nyamko Sabuni som integrations- och jämställdhetsminister startades av ett handfull muslimer och har nu signerats av 36 organisationer, som representerar cirka 80‑000 medlemmar. [...]
Om Nyamko Sabuni är islamofob så passar hon inte som integrationsminister. Om Nyamko Sabuni ­end­ast har spridit islamofobi så är ­detta olagligt och värre. [...]
Hennes oro för att muslimska friskolor riskerar att bli 'den naturliga rekryteringsbasen för framtida självmordsbombare' är helt tagen ur luften, egna idéer och utan fakta. Hur tror Nyamko Sabuni, som säger sig själv vara muslim och insatt i integrationsfrågor, att allmän­heten ska tolka hennes funderingar och texter?"
En namninsamling till stöd för Sabuni samlade 280 namn.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar