tisdag 17 februari 2009

Invandrarnas kultur - svenskarnas vaddå?

Qaisar Mahmood, skriver om invandrares identitet i "Bräcklig identitet":
"Jag är hundra på att mina föräldrar (eller de flesta av pakistanierna bosatta i Sverige) inte skulle ta på sig en annan nationaldräkt än den pakistanska om jag eller någon av mina syskon skulle ha gift oss med någon som har andra seder än mina föräldrar. Orsaken till detta är att mina föräldrar (liksom många andra som flyttar hit) är rädda för att dom ska tappa sin 'identitet' om dom tar till sig av andra seder och bruk. Den kulturella identiteten uppfattas som något bräckligt som kan förtvina om den inte bevaras intakt eller inte skyddas från andra influenser." (Lägg märke till ordvalet "flyttar hit")(Om Qaisar Mahmood på Wikipedia)(Han har varit huvudsekreterare i integrationspolitiska kommittén, som de borgerliga lade ner 2006)

Invandrare tycks vara de enda i Sverige som har en identitet värd att behålla. De ska inte behöva anpassa sig till det svenska (som ingen tycks veta vad det är). Det finns ju inget ursvenskt förutom "barbariet", enligt Reinfeldt.

Svenskarnas identitet ifrågasätts alltid.

Ett typiskt exempel på svenska politikers förvirring när det gäller svenskhet är kristdemokraten Rolf Tufvesson. Han säger i Kristdemokraten, sept.2008:
"Sverigedemokraterna klarar inte en debatt om kulturarvet. Vad är egentligen det svenska kulturarvet? Det finns inte egentligen. Vi har alltid influerats av andra kulturer och andra religioner."

Jakob E:son Söderbaum kommenterar Tufvesson:
"Tufvessons linje är att vi besegrar Sverigedemokraterna genom att skratta ut dem för att det inte skulle finnas någonting sådant som ett “svenskt kulturarv” eller en ”svensk kultur”.[...]

På samma gång efterlyser Tufvesson en mycket djupare värderings- och kulturdebatt inom både Alliansen och kristdemokraterna. Jag håller med om att detta är livsviktigt. Tufvessons uppfattning är nämligen lika vanlig som den är felaktig och okunnig. I själva verket är den direkt farlig för vår kulturella förståelse, både vår självuppfattning och i förlängningen vår förmåga att kunna bemöta människor av annan kulturell bakgrund på ett insiktsfullt sätt.[...]

Alla kulturer i världen, förutom de isolerade stenålderskulturerna i Amazonas regnskog, är blandningar av andra kulturer. Kulturer växer i mötet med varandra, genom att man tar in sådana influenser från andra som man själv uppfattar som givande och bra. Det som särskiljer en viss kultur är att den är just det folkets speciella kulturella mix. [...]

Europa är världens mest kulturellt kristalliserade världsdel. Ingen annan världsdel har så många olika och tydliga kulturella skillnader som Europa. Likväl är alla europeiska kulturer blandningar av varandra. Europas uppgång i världshistorien har ju handlat om att vi inspirerats av och även konkurrerat med varandra. Människor som är olika ger perspektiv på varandra och kompletterar varandra, och samma sak är det med kulturer. 'I en församling där alla tänker lika blir det inte mycket tänkt', är ett gammalt svenskt talesätt. Förutom det klassiska grekisk-romerska arvet och det kristna arvet finns inslag av fransk, tysk och engelsk kultur i stort sett i alla europeiska kulturer. Inslag av svensk kultur återfinns i t.ex. Finland och Nederländerna."

Det som särskiljer svensk kultur är att den är just svenska folkets speciella kulturella mix! Just det!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

2 kommentarer:

  1. Man ska sluta snacka så mycket skit om Sverige och svensken! Och vadå att Sverigedemokraterna inte vill ta debatt, det är ju de som inte vill ta debatt med SD eftersom de inte vet hur de ska bemöta deras kritik och är alldeles för rädda att obehaglig fakta ska komma på tal, att SD ska rämma deras lögner en gång för alla! Och genom att säga att all utveckling har tillkommit pga invandrare är ett hån mot varje svensk pensionär som slitit hela sitt arbetsföra liv i Sverige - Idag är tacken de får mindre pengar i pension än vad nyanlända "nysvenskar" får!! Är det rättvist??

    SvaraRadera