tisdag 27 januari 2009

Buga för islam - vårt enda hopp?

Ian Buruma, som skrivit en bok om mordet på Theo van Gogh, menar att islam går att förena med en liberal demokrati. Det skriver han i denna artikel: "Islam hotar inte vårt Europa". Jag använde hans artikel till ett fingerat samtal med Buruma.

Buruma - Nederländerna, där jag är född, har kanske i högre grad än något annat land splittrats av debatten om multikulturalism.
Feminix - Är det verkligen debatten om multikulturalism som splittrar ett samhälle? Skulle allt vara frid och fröjd om debatten tystas?

Buruma
- Mordet på filmskaparen Theo van Gogh för två och ett halvt år sedan av en islamistisk mördare har satt igång en plågsam debatt om landets djupt rotade tolerans och lättillgänglighet för asylsökande.
Feminix - Var debatten efter mordet värre än mordet?

Buruma
- Huvudproblemet med tanken på att skapa en muslimsk pelare i det nederländska samhället var att människor från Turkiet, Marocko och arabländerna, somliga djupt religiösa, andra tämligen sekulära och alla med tydlig aversion mot varandra, aldrig hade kunnat enas om vad en muslimsk pelare skulle bestå av.
Feminix - Om inte radikala och sekulära muslimer kan komma överens med varandra, hur ska då icke-muslimer och muslimer kunna bli överens?

Buruma
- Muslimerna är en del av Europa, vare sig européerna gillar det eller inte. Många muslimer tänker inte överge sin religion så européerna måste lära sig att leva med dem och med islam. Detta blir naturligtvis lättare om muslimerna finner att systemet också fungerar till deras fördel.
Feminix - Det blir lättare om vi demokrater överger vår demokrati, menar du? Islamiska sharialagar är ju oförenliga med demokrati. Du menar att vi ska ge oss?

Buruma
- En liberal demokrati går att förena med islam. Den pågående politiska övergången i Indonesien från diktatur till demokrati visar, även om det inte är en fullständig framgång, att det möjligt.
Feminix - Att detta är det bästa du kan hitta visar hur fel du faktiskt har.

Buruma
- Även om alla muslimer i Europa vore islamister – vilket är mycket långt från verkligheten – skulle de inte kunna hota kontinentens suveränitet och inte heller dess lagar och upplysningsideal.
Feminix - Den dag muslimerna blir i majoritet, genom invandring och barnafödande, vinner deras parti det sista demokratiska valet. Det är ett hot i mina ögon.

Buruma
- Det enda som på allvar kan skada europeiska värderingar är ­Europas hantering av sin icke-muslimska majoritet. Fruktan för islam och ­invandring kan leda till att man ­antar oliberala lagar. Genom att gå till dogmatiskt försvar av sina upplysningsideal kan européerna bli de som undergräver dem.
Feminix - Menar du att ett orubbligt försvar av demokratin är ett större hot mot demokratin än de som vill avskaffa demokratin?

Buruma
- De lagar vi har, som förbjuder anstiftan till våld och kränkning av människor på grund av deras religion, räcker. Ytterligare begränsningar av yttrandefriheten – som till exempel hädelseförbud eller, faktiskt, lagar som gör det förbjudet att förneka Förintelsen – går för långt.
Feminix - Våra lagar är inget som respekteras av muslimer. Om de kommer i konflikt med sharia, så gäller sharia. Och redan idag överväger Europa, om det inte redan skett, att införa förbud mot islamkritik. Det är väl allvarligt nog? Visar inte det till att vi ger efter inför islam?

Buruma
- Men vi ska väga våra ord noggrant. Vi bör noga skilja på olika slags islam och inte förväxla våldsamma revolutionära rörelser med det som bara är religiös renlärighet. Att för­olämpa muslimer enbart på grund av deras religion är dumt och motverkar sitt syfte, liksom den växande uppfattningen att vi bör göra svepande uttalanden om ”vår kultur”.
Feminix - Vem bestämmer vad som förolämpar muslimer? Muslimerna förstås. Om vi inte aktar oss kan vi råka illa ut, som Theo van Gogh, menar du?

Buruma
- Om vi gör oss tillräckligt mycket ovänner med Europas muslimer kommer vi att pressa fler och fler människor att sluta upp bakom den islamistiska revolutionen. Vi måste göra allt för att uppmuntra Europas muslimer att smälta in i europeiska samhällen. Det är vårt enda hopp.
Feminix - Du menar att vi ska anpassa våra samhällen och lagar så att de hålls på gott humör? De radikala skramlar hotfullt med sina bomber bakom de sekulära, som, för fredens skull, kräver mer och mer eftergifter. Och vi fegisar ger efter för att slippa bli sprängda i luften? Men tänk om vi inte vill leva i en muslimsk diktatur med sharialagar! Vad ska vi göra då?


Enligt mig vill Buruma att Europa ska buga och bocka och rulla ut röda mattan för muslimerna, för att hålla fred. Även om vi förlorar vår demokrati. Ruskigt!


Islam hotar inte vårt Europa skriver Buruma här.
Funghi kommenterar Buruma här.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

 1. Buruma är antingen skvatt galen eller bara ännu en dhimmi-förrädare som vet exakt vad han gör.

  Rekommenderar att kolla på Pat Condells hemsida. Han har lagt ut en massa hat-mejl han har fått både från kristna och muslimer. Skrämmande att sådana människor få gå lösa på gatorna.

  http://www.patcondell.net/page4/page4.html

  ur just a ignornat whtie son of a bitch that needs to b bheaded wid a blunt knife

  fuck u !! and fuck all the zionist christian and atheist like u ! u are an ignorant mother fucker extremist ! u are a terrorist old man! u are a son of a bitch ! fuck u and fuck every body loves u ! if i see u in the streets i swear i am going to cut ur head off

  This kafir needs a knife in his belly..ALLAH AKBAR

  *

  i really wanna see him
  so i can stab him in his fuckin EYEE

  SvaraRadera
 2. Mycket välformulerat och klokt! Det är bara möjligen ex-muslimer som kan fungera, det finns inget moderat islam som fungerar i det svenska samhället, det får vi ju se varje dag numera. Sverige anpassas mer och mer efter islams alla olika krav, är det detta som kallas att fungera i det svenska samhället?

  SvaraRadera