tisdag 28 oktober 2008

Föräldralösa barn med nattföräldrar?

I Aftonbladet jublar föräldrar över att en ny metod gör det möjligt att skola in barnen på dagis på tre dagar istället för, som normalt, på tre veckor. De är glada över att så snabbt bli fria från sina "förvärvshinder". - Varför dra ut på det i tre veckor när man kan göra det på tre dagar? säger en förälder.

Varför skaffar man alls barn om man vill skiljas från dem så snart som möjligt?

Föräldraaktiv inskolning innebär att föräldern eller annan närstående är med sitt barn på förskolan på heltid i tre på varandra följande dagar. Under den tiden finns föräldern med sitt barn i alla situationer som uppstår.Den fjärde dagen lämnas barnet hos personalen på förskolan och då sker ett tydligt och kort avsked mellan förälder och barn.Metoden innebär att barnet under den korta inskolningen inte behöver oroa sig för att bli lämnat och då i lugn och ro kan vänja sig vid förskolans rutiner och miljö.

Barnen i Sverige är, i praktiken, föräldralösa. De vårdas av förskole- och fritidspersonal till tolv års ålder. Sen lämnas de åt sig själva. Föräldrarna är reducerade till "nattföräldrar", utan tid att vara riktiga föräldrar. Alltså är barnen föräldralösa.

3 kommentarer:

 1. "Varför skaffar man alls barn om man vill skiljas från dem så snart som möjligt?"

  Om man nu vill skona sina barn så är de bättre att göra det fort än att dra ut på det.Mina barn har inte blivit skadade av det för fem öre!

  SvaraRadera
 2. Jag är förskollärare och mamma till två barn. Både i arbetet och privat har jag erfarenhet av båda typerna av inskolning och rekommenderar varmt föräldraaktiv inskolning. Det handlar inte om att bli av med sina barn snabbt! Många gånger är föräldrarna osäkra på förskolan och pedagogerna men efter att vi införde nya typen av inskolning känner de sig tryggare. Barnen kan bekanta sig med den nya miljön under trygga förhållanden, det vet att föräldern är kvar. Jag upplever också att det går bättre att lämna barnet om man haft föräldraaktiv inskolning, alltså med mindre tårar och bättre anpassade barn. Föskola är inte satans verktyg utan många gånger en bra verksamhet.

  SvaraRadera
 3. Ja somliga bara slänger ur massa utan någon verklighetsförnkring. Synd tycker jag.

  Visst du får tycka som dú gör. Men döm inte andra bara för att dem inte tycker som du.

  Och vad det gäller kommentar i min blogg så kanske du skall läsa lite i min blogg innan du yttrar dig om mig som förälder. Bara ett tips inför framtiden. Tar inte så seriöst på dina utalanden när du inte ens vet vad du yttrar dig om.

  Och vissa av oss måste faktiskt arbeta för att ta kunna ta hand om barnen. Det är bara så det är. Heller barn på förskola ett par timmar än barn utan bostad.

  SvaraRadera