fredag 5 oktober 2012

Romernas levnadsregler - otroliga!

Allahuakbar skrev om romers traditioner (I shit you not). Det var så skrattretande ofattbart att jag var tvungen att kolla. Och det stämmer faktiskt!

På sidan Romska Och Resande Kvinno Organisation hittar man om bostaden:
"En rad anmälningar till DO handlar om diskriminering av bostadsökande romer.[...] I den romska traditionen finns det särskilda regler som har betydelse för boendet. Det gäller t.ex. hur de yngre förhåller sig till de äldre. De äldre bör inte ha sin bostad under de yngre. Det gäller också renhetsregler -
(läs mer om det i Kultur och Renhetregler).
Regler för vad som blandas och inte blandas i tvätten påverkar tvättvanor och behovet av tvättider och ger ibland upphov till konflikter i den gemensamma tvättstugan. Det är svårt för en romsk familj att acceptera en lägenhet där toaletten ligger i anslutning till köket. Och om en människa dött i lägenheten kan man inte längre bo där och man kan inte heller flytta in i en lägenhet där någon dött."
De äldre bör inte ha sin bostad under de yngre?
Förbjudet att blanda vissa kläder i tvätten?
Toaletten får inte ligga i anslutning till köket?
Om någon dött i lägenheten kan man inte bo kvar?
Man kan inte flytta in i en lägenhet där någon dött?

Om sjukhus:
"När någon från en romsk familj hamnar på sjukhus kommer hela familjen dit.
Utan familje- och släktsammanhållningen känner sig patienten utlämnad och övergiven. Att lämna en allvarligt sjuk familjemedlem på sjukhuset och inte stanna kvar hos henne eller honom dygnet runt är ett svårt brott mot den romska kulturen. Enligt den romska traditionen är alla i familjen/släkten skyldiga att delta."
Tänk om alla patienter skulle ha hela släkten med sig på sjukhuset! Är det konstigt att det blir problem?
Om kvinnojour:
"...det är en svår sak för en misshandlad romsk kvinna att gå till en kvinnojour som inte är romsk. Det upplevs som ett brott mot den romska kulturen som kan göra både mannens och kvinnans familj orena."Hela familjen blir "oren" om kvinnan går till en svensk kvinnojour?
Om kultur och renhetsregler:
"Man får inte blanda sådant som varit i kontakt med nedre delen av kroppen med sådant som ska ha kontakt med den övre, t.ex. när man tvättar kokkärl får inte komma i kontakt med golvet eller marken.Saker som på detta vis blir orena ska enligt reglerna kastas bort.Kvinnor och män befinner sig i olika kategorier av renhet och barn och gamla är alltid att betrakta som rena. En död är alltid oren men det är också en kvinna som just fött barn. Renhetsreglerna har i historien räddat vårt folk från många sjukdomar och epidemier, idag utgör de en kultur som binder oss samman. Vi plockar inte upp en gaffel som fallit på golvet och sköljer av den och använder den igen."
Man måste kasta en gaffel som legat på golvet? Hjälp! Jag är oren!
Det är klart att det uppstår konflikter med sådana regler!

Islam är problemet - inte de som varnar för islam. Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar