måndag 7 november 2011

Är vår fosterlandskärlek död?

En rekorderlig gammelsosse, Per Edvin Sköld, säger i detta tal från år 1940 (efter ca 3:20 min.): Är det inte "självklart att vi med alla medel eftersträva att bevara detta land åt det svenska folket, som sitt eget?" En gång var Sverige svenska folkets land. Idag är det fult att tycka så. Det är svårt att vara glad.

Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

7 kommentarer:

 1. Såg igår från Nigeria att Islamistiska "dårar" hade ihjäl en massa folk och ville starta en Islamistisk republik kan det bli så här också! JA troligen eftersom många är SÅ naiva bland makthavare och i media....

  SvaraRadera
 2. Vad som är märkligt är känslan av overklighet..
  Den där obehagskrampen i magen, som efter en alldeles isande skräckfylld bisarr mardröm.
  Jag känner mig helt yrvaken, kan nån tala om vad som hände!
  När mitt land gick från varm lycklig idyll till Grotesco-Weirdo-Maran.
  Och snälla, varför?

  SvaraRadera
 3. Sverige har massor av mineraler i jorden och högkvalitativt uran, världens bästa rent av. Vi har också världens bästa bergrum för lagring av kärn-avfall. Dessutom har vi gott om rent färskvatten. Det råder redan vattenbrist i många delar av världen och i framtiden kommer vatten inte att vara gratis som det är nu. Kan du inte betala och det kommer vara dyrt, så får du heller ingenting. När svenskarna är fördrivna och utrotade så är det fritt fram att plundra landet. Just nu är landet fortfarande vackert med massor av natur. Men några decennier efter plundringen kommer det avlånga landet vara en radioaktiv soptipp och ett kalhygge från norr till söder.

  SvaraRadera
 4. Monika sök hjälp. du lider av psykisk sjukdom.

  SvaraRadera
 5. Nej, jag finner inte det uppenbart att svenskarna skulle ha någon bestämd äganderätt till den geografiska yta som kallas Sverige. Att ett folkslag eller en grupp bor på en viss geografisk yta gör inte att dessa gemensamt därefter kan bestämma över alla som kommer hit. Varför skulle ett visst kollektiv ha rätt att bestämma över vad enskilda individer eller andra kollektiv gör på sin mark, som de ärvt eller köpt?

  Utöver att _ett_ kollektiv inte har någon uppenbar rätt att bestämma över andra, kan man fråga sig varför just den ytan som kallas Sverige (det som är inom statens landsgränser) skulle vara svenskarnas. För att en kung för snart fem hundra år skrev i ett brev att all oägt land nu tillhörde kronan? Eller för att de dåtida härskarna klarade av att påtvinga andra människor sin vilja inom just detta område och att det nu "ärvts" av det svenska folket? Det finns ingen inneboende rättvisa i hur dessa tidigare herrar bestämt var de svenska gränserna låg (i många fall var det även ganska godtyckligt, som när gränsen mellan Sverige och Ryssland bestämdes 1809 vid den freden).

  SvaraRadera
 6. Carl J! Om inte svenskarna ska bestämma i Sverige, vem eller vilka ska då göra det?

  SvaraRadera
 7. Jag har en något annorlunda politiskt synpunkt än de flesta andra i Sverige, och den är inte så lätt att beskriva i termer av "vem bestämmer". Men jag ska göra ett försök.

  Jag anser att helst av allt bör ingen människa få bestämma över någon annan. Varje individ borde få vara fri så länge som man inte kränker andras lika frihet eller utsätter andra för alltför stor risk till ens liv. Jag står alltså för lagen om lika frihet (största frihet för var och en som är förenlig med allas lika frihet).

  Men, en sådan regel kan inte fungera utan att någon bestämmer vilka handlingar som räknas som frihetskränkande och vilka som utsätter andra för alltför stor risk. Om sådana domstolsbeslut räknas som att bestämma, då skulle, på ett plan endast domare bestämma i det samhälle som jag helst vill leva i. Men, man kan ju fråga sig vem som bestämmer vilka som är domarna. Man skulle, väldigt förkortat, säga att det skulle folket, via en viss process, bestämma. Men, med det menar jag inte att alla skulle bestämma.

  I valet av domare kan man göra som man gör i USA idag för skiljedomstolar; de båda parterna väljer en domare på en lista av domstolar de kan gå till. Ifall någon inte vill välja en domstol tvingas denna att följa det beslut som de mest populära domstolarna beslutar om. Och domstolar blir populära eller inte populära efter hur bra de bedöms döma av andra. Så, processen bottnar i vad folket har för åsikter om rätt och fel, men fungerar annorlunda än demokrati.

  Sedan, det här är vad jag anser är rätt, och jag säger inte att andras sätt att låta sig styras är fel, så länge de inte tvingar på andra deras system. Det är det som jag ser som grundproblemet med att svenskarna skall styra Sverige, eller att sossarna, moderaterna eller någon annan grupp skall styra över hela detta land och alla som bor här.

  SvaraRadera