fredag 6 maj 2011

Läraren från klass 9A tror inte på evolutionen

Är det möjligt, tänkte jag när jag råkade läsa detta häpnadsväckande: Läraren Stavros Louca tror inte på evolutionen! Han tror på Bibelns skapelseberättelse. Dessutom är han Jehovas Vittne.
Och jag som i min enfald trodde att lärare hade vanligt sunt förnuft.
Sydsvenskan (27/2 2011) ställer 20 frågor till honom, bl.a. denna:
"Vilken är vår tids största bluff?
– Jag skulle vilja säga att det är evolutionsteorin, det finns alldeles för många lakuner i den för att jag skall kunna övertygas om att människan kommer från aporna. Jag tror på skapelsen. Men det betyder inte att jag är kreationist och tror att världen skapades för några tusen år sedan. "
Bloggaren Emil V Nilsson skriver om Louca: 
"Louca menade i en intervju nyligen att evolutionsteorin, en vetenskaplig teori som klarat 150 år av försök att motbevisa den från bland annat men oftast religiöst håll, skulle ha brister i bevisförningen. Visst kan evolutionsbiologin inte förklara allt som hänt de senaste 3500 miljoner åren, men förvånansvärt mycket. Idag har vetenskapen en förhållandevis sammanhållen bild av vårt eget busklika släktträd. Louca kan alltså inte känna till att evolutionsteorin är bättre underbyggd än rådande teori för gravitation. Evolutionsprocessens mekanismer är kartlagda ner på molekylär nivå. Det är inte fysikens mörka materia, mörka energi eller mörka flöden, eller stora matematiska modellbyggen som strängteorin vi pratar om. Evolutionen är en process som sker av nödvändighet om premisserna ärftlig variation och icke-slumpmässiga överlevnadschanser är uppfyllda. Det borde en lärare i matematik förstå.
Min utmaning till Stavros Louca blir se bortom lärdomen. Snart börjar blåsipporna blomma. Några av dem är inte blå, utan röda och vita, blåmesarna på Cypern ser inte exakt ut som dem i Sverige. Schimpanser och bonobos är fasligt lika människor. Hur kommer det sig? Kom igen, Louca. Se världen med dina egna ögon. Bli lite naturvetenskaplig. Get real."

Efter kritiken ställer GP frågor till Louca:
"Tycker du att man kan undervisa i biologi om man själv inte tror på evolutionsteorin?
– Det finns många religiösa vetenskapsmän och det finns även forskare som ifrågasätter evolutionen. Man måste inte tro på det man undervisar i. På samma sätt som det finns många icke troende som undervisar i religion."
Om Jehovas vittnen skriver bloggen Tysta tankar.
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

1 kommentar:

 1. Man får ju ändå konstatera att Stavros Loucas uttalande inte tyder på att han tillhör de värsta tokstollarna i genrén.

  Han kallar det ju "evolutionsteorin", han erkänner alltså att det är en teori och att det inte handlar om en trosföreställning så som en del religiösa pinheads försöker lura folk att tro.

  Sen verkar han mycket riktigt ha missförstått vad evolutionsteorin går ut på och var forskningen om människans ursprung står.
  Det är verkligen inte ett specialintresse för min del, men bara genom att ta del av populärvetenskapliga artiklar och annan info här och där, tror jag mig ha förstått att det inte är frågan om att vi människor "kommer från aporna" som Stavros säger. Ingen seriös forskare skulle uttrycka sig så så vitt jag vet. Det handlar väl snarare om att vi är släkt med aporna, än att vi skulle "härstamma" från dem? Rätta mig om jag har fel.

  Emil V Nilsson talar om "busklika släktträd" och denna liknelse är så vitt jag vet vanligt förekommande numera.


  Jag tror att Stavros uttalande beror på att han som sagt är okunnig. Jag tror också att det beror på att han har otur när han tänker, och detta beror i sin tur på hans religiösa vanföreställningar.

  SvaraRadera