tisdag 17 maj 2011

Hemmaföräldrars omsorgsarbete är tabu?

Jag försökte diskutera med Lena Sommestad om möjligheten att uppvärdera hemmaföräldrars arbete. (hela debatten här) Det visade sig för djärvt för henne. Citat ur mitt obesvarade inlägg:

"Vad du och s-kvinnorna inte vill förstå är att vi kan välja hur vi ser på barnen – som kvinnans förvärvshinder eller som hela samhällets framtid – en plågsam arbetslöshet eller ett samhällsnyttigt arbete. Hur vi ser på barnen avgör hur vi ser på arbetet och jämställdheten.
Varför törs feministerna inte ge kvinnan ett val på ekonomiskt lika villkor mellan barnomsorg hemma eller borta? Varför törs man inte ge henne samma subvention oavsett hur hon väljer? Det är ju kvinnan man vill uppvärdera? Varför respekterar man henne då inte? Är det på grund av denna brist på respekt  som verklig jämställdhet inte vill infinna sig?
Idag måste kvinnan välja mellan barnen eller jämställdheten. Varför inte ge henne rätt till båda? Ett fritt val är väl förutsättningen för jämställdhet? Vuxna kvinnor står under sina ”befriares” förmynderskap! Det är ju horribelt!
Har feministerna fastnat i ett svårutrotat feltänk? Tror de att det är omöjligt att jämställa kvinnan om hon tillåts vårda barnen? Kan man inte separera vården av barnen från det oavlönade hemarbetet? Törs man inte göra det oavlönade arbetet med barnen till ett avlönat arbete? Vad är det som är så farligt med det?
Är man så osäker på sin arbetspolitik att man tror att denna valfrihet för föräldrarna är ett hot mot den så dyrkade arbetslinjen? Men att föräldrar är borta från arbetsmarknaden några år medan de har småbarn kan ju ge ungdomar en större chans och ökad rörlighet behöver inte ses som ett hot. Det är väl positivt? [...]
Tänk om vi kunde bli det första landet i världen att värdera vård av egna barn som ett värdefullt och samhällsnyttigt  arbete med barnomsorg? För det är väl det det är, egentligen? Om vi ska vara ärliga och glömma gamla fördomar. Tänk om vi kunde ge hemmaföräldrarna, oavsett kön, en lön som motsvarar barnomsorgskostnaden för ett barn i förskolan?

Det vore väl roligt! Och djärvt! Och spännande!"

På detta fick jag alltså inget svar.

Det finns fler än jag som brinner för uppvärdering av hemmaföräldrar: Barnens Rätt Till Föräldrarnas Tid
 Hemmaföräldrar
En man som förstår barn och bars behov är Gordon Neufeld. Tyvärr struntar våra inskränkta politiker i vad barnen verkligen behöver. En video med Gordon Neufeld:

Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

3 kommentarer:

 1. Man måste förstå (jag menar inte att du inte förstår, men för tydlighets skull!) att för socialdemokrater innehåller den här frågan fler än en dimension, där den viktigaste inte är omsorgen om barnen ur ett vård- och omsorgsperspektiv, utan ur ett uppfostrings- och indoktrineringsperspektiv. Barn ska inte bli fria och självständiga medborgare, de ska bli lydiga och lojala slavar.

  SvaraRadera
 2. Alla Feminister verkar ha otur när dom tänker. Hela tiden.

  /Eva-Lena Björkengren

  SvaraRadera
 3. Just det! MG har tur när han tänker, till skillnad från feministerna!

  SvaraRadera