måndag 6 april 2009

Låt andra kvinnor föda och älska våra barn!

Jag har ett förslag till perfekt jämställdhet mellan män och kvinnor, som är bättre än vad de två TCO-kvinnorna skriver om i nedanstående artikel.

Om vi låter andra kvinnor utbildas till yrket "familjevårdare" och får lön för att, inte bara städa våra hem, utan även föda, vårda och älska våra barn och kanske, mot extra tillägg, ger lite puss och kram till våra män också, då kan de yrkesarbetande kvinnorna skaffa sig så många barn de vill utan att ens behöva ta i dem med sina egna händer, eller behöva slösa bort en enda arbetsdag på sina barn. Detta skulle vara den slutliga lösningen på problemet med jämställdheten. Män och kvinnor behöver inte gräla om vem som ska dammsuga eller natta barnen. Det sköter någon annan.

Familjekärleken, den omoderna och löjliga, den sköts av proffs. Vi behöver inte ens älska varandra. Vi kan ägna all vår tid åt våra dyrbara karriärer. Halleluja!

Här följer utdrag ur kvinnornas artikel och sist den utmärkta repliken av Inga-Lisa Sangregorio.

DN, 2008-08-31 "
Ge 90 procents subvention för hushållsnära tjänster"
"TCO kräver dramatisk utveckling av jämställhetspolitiken: Låt föräldrar med små barn få några timmars hushållshjälp för 150 kronor i veckan. Verklig jämställdhet mellan män och kvinnor kan inte förverkligas utan mycket stark samhällssubventionering av hushållsnära tjänster till förvärvsarbetande föräldrar med barn. Trots alla jämställdhetsreformer fortsätter nämligen arbetsfördelningen inom hemmets väggar alltjämt att missgynna kvinnorna. Men med en kraftfull samhällsinsats för att lyfta det obetalda arbetet från mödrarna blir de fria att fatta egna beslut inom arbets- och samhällslivet. Vi föreslår därför att hushållsnära tjänster subventioneras med upp till 90 procent för barnfamiljer där båda föräldrarna arbetar, vilket skulle ge dem 2-3 timmars hjälp i hushållet för cirka 150 kronor i veckan. [...] Men det är ett ovedersägligt faktum att familjer där båda arbetar heltid behöver en avlastning av hemarbete. Om de så delar helt lika på hushållssysslorna är två heltider i kombination med hemarbete och omsorg om barn en alltför hög arbetsbelastning totalt. Kvällar och helger fylls med städning, tvätt och andra hushållssysslor i stället för återhämtning och tid för varandra och barnen." TCO:s utredare Ulrika Hagström samt presschefen Kerstin Olsson.

Kommentar av Inga-Lisa Sangregorio

TCO-Tidningen, 2008-09-23: "
Staten ska inte betala när någon annan sköter ditt hem"

"GE 90 PROCENTS SUBVENTION för hushållsnära tjänster trumpetar rubriken på DN Debatt. I ingressen får vi veta att TCO »kräver dramatisk utveckling av jämställdhetspolitiken«.
Enligt Ulrika Hagström (UH) och Kerstin Olsson (KO) bör samhället, det vill säga andra skattebetalare, stå för 90 procent av kostnaden för hemhjälp till barnfamiljer. Detta sägs vara nödvändigt för att öka jämställdheten, eftersom hushållsarbetet fortfarande är ojämnt fördelat mellan könen.
På sjuttiotalet kritiserade kvinnorörelsen den tidens subventioner till »vård av frisk man i hemmet«. Nu vill TCO införa bidrag för vård av friska mäns och kvinnors hem. [...] SJÄLV KAN JAG SE mer ömmande behov. När det gäller städning är det kanske viktigare att den som städar sjukhusens toaletter har mer än 36 sekunder på sig (Uppdrag granskning), och när det gäller pengar har Swedbank visat att under samma period som en garantipensionär fått 100 kronor mer kvar efter nödvändiga utgifter har en tvåbarnsfamilj fått nästan 10 000. Sverige har världens generösaste föräldraledighet, nu med jämställdhetsbonus, och billig barntillsyn.
Men om det trots detta är just barnfamiljerna som bör prioriteras säger jag: Ge dem pengarna och låt dem själva bestämma hur de vill använda dem!
Inga-Lisa Sangregorio
frilansjournalist
"


Svar från TCO-kvinnorna

TCO-Tidningen: "Befria kvinnor från obetalt hemarbete"
"Med vårt förslag kan kvinnorna göra ett val oberoende av partnerns goda vilja. TCO:s Ulrika Hagström och Kerstin Olsson svarar Inga-Lisa Sangregorio.
"VI VILL BEFRIA KVINNORNA från det obetalda arbetet och vill att den sociala ingenjörskonsten ska spela roll. Glöm inte att det snarare var efter de tidigare stora jämställdhetsreformerna som särbeskattning och förskolegaranti, som attityder i synen på jämställdhet förändrades, än tvärt om.

DAGENS ORDNING ÄR INTE av av gud given, men många är så vana vid den, att det i deras ögon ter sig som en absurditet att kvinnors obetalda arbete skulle kunna professionaliseras och göras betalt.
Ulrika Hagström
Kerstin Olsson
utredare respektive presschef, TCO
"Inga-Lisa Sangregorio replik:Befria kvinnorna från kommissarierna!
MITT SVAR KUNDE BESTÅ av två aforismer. Den första är rolig men orättvis: "Sverige är ett land där allting som inte är förbjudet är obligatoriskt." Den andra är sorglig men blir allt sannare för varje dag: "Den ökande ojämlikheten blir lättare att fördra om den fördelas lika mellan könen och kallas jämställdhet".
Och jag skulle kunna påpeka att jag av egen erfarenhet vet att barn och heltidsarbete är en tuff kombination. Varken barn eller förvärvsarbete är så nya uppfinningar som Ulrika Hagström (UH) och Kerstin Olsson (KO) tycks tro.

LÅT MIG ÄNDÅ KOMMENTERA några av deras argument: De ojämställda männen kommer inte längre att få gratis markservice utan får betala för den via skattsedeln, skriver de. Ja, och alla andra tvingas via skattsedeln betala för de ojämställda männens markservice. Med glorian på huvudet och utan att riskera några obehagliga köksbordsförhandlingar kan de glädja sig åt att det var de som hade rätt – staten vill ju att du låter någon annan sköta hemarbetet.

DET ÄR JUST DET SENARE som är kärnan i min kritik: En så stor subvention blir de facto normerande, vilket UH och KO tydligen tycker är bra. De är så övertygade om att alla borde leva som de föreslår att de inte ens ser det kränkande i förslaget. Om du beter dig som vi anser riktigt får du subventionen – om inte får du nöja dig med att betala kalaset.

JAG SÄGER: LEVE KONTANTPRINCIPEN! Låt den ensamma mamman själv bestämma om hon vill få sitt hem städat eller gå på krogen i nya röda skor. Gud bevare oss för dessa moderna kommissarier som, i bästa välmening, vill styra människors liv.
Inga-Lisa Sangregorio
frilansjournalist
"


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

4 kommentarer:

 1. Haha ja det låter ju som typisk jämställdhet att införa husmorsskolor igen. Förtryck på hög nivå att tvinga någon till något den inte vill.

  Jag är kvinna och har fan ingen skyldighet att passa upp nån jävla lat man som egentligen borde bo hemma för han inte kan laga mat själv.

  Läskiga mänskor det finns som vill upprätthålla sådana föråldrade, sjuka och förtryckande könsroller.

  SvaraRadera
 2. Ha ha... det här blir bara mer och mer puckat... "Anonym" känn då på den här:
  "Jag är man och har fan ingen skyldighet att förse nån jävla lat kvinna med tak över huvudet, som egentligen borde bo i ett tält på gården för att hon inte kan vare sig mura, regla väggar eller läkta upp ett tak själv"

  Hur vore det med lite SAMARBETE istället för det här eviga tjatandet och gnällandet?

  SvaraRadera
 3. Ja, men något samarbete är det inte tal om här. Hade det varit tal om samarbete hade det varit en annan sak!

  Och vem säger att en kvinna inte kan bygga skydd för sig själv? Snacka om fördomar. Men det är väl så SD-are anser, att män är starka, tuffa och kan bygga bon, medan kvinnor är bräckliga och ska ta hand om barnen.

  SvaraRadera
 4. Att kvinnor och barn skyddas av männen är det naturliga sättet att leva sedan människans urtid på jorden. Det är ingen fördom att ammande och gravida kvinnor inte kan jaga efter byte och slåss mot fiender. Att bara kvinnor kan föda barn är ingen fördom. Innerst inne är vi stenåldersmänniskor.

  SvaraRadera