torsdag 23 april 2009

Islam - Europas räddning?

Med häpnad och bestörtning läser jag Mohamed Omars intervju av bloggaren Oskorei. Menar han verkligen att islam och muslimer kan ses som Europas räddning från sin av liberalerna degenererade civilisation? Döm själva:
"Som högerradikal tillhör man en idétradition som har många beröringspunkter med islam både historiskt och i världsbilden. Traditionalister som Julius Evola och René Guénon var positiva till islam, detsamma gällde många av ledarna för de idag så demoniserade 1930-talsrörelserna.

Inte minst Mussolini är känd för sin positiva syn på både islam och iranier. I mer modern tid ser vi exempel på detta som italienaren Claudio Mutti, som både är en kunnig högerradikal och muslim. Detsamma gäller delar av den Nya Högern, liksom nationalisten Christian Bouchet.

Man kan även nämna den försiktiga relationen mellan den franske nationalisten Le Pen och den muslimske, kamerunsk-bretonske komikern Dieudonne, Martin Schwarz som menar att Europas folk bör anamma islam, och de eurasiska tänkarna som ser en allians mellan bland annat Europa och Iran som en motvikt mot det liberala USA.

Så även om det finns många islamofober och islamkritiker så är situationen inte entydig, inte i nuläget och definitivt inte om man går några decennier tillbaka i tiden. Flera av dessa historiska företrädare för den europeiska antiliberala traditionen, som Ernst Jünger, Carl Schmitt, Julius Evola, Oswald Spengler och Per Engdahl, torde dessutom vara av stort intresse för en framväxande generation europeiska muslimer, eftersom de befann sig i en liknande situation som dessa befinner sig i nu. Mitt i en degenererad civilisation som målmedvetet monterade ner allt som de lärt sig att tro på och värdesätta."
Ser han liberalismen som faran och islam som räddningen? Eller har jag missuppfattat allt?
Länk till intervjun.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

2 kommentarer:

 1. Jonas Omar har inte alla kamelerna hemma i ökenstallet.

  SvaraRadera
 2. Efter diverse debatt om det här ämnet kanske undertecknad kan få svara: Oskorei ser liberalismen som faran, men inte Islam som räddningen. Eventuella "samarbeten" har inte att göra med acceptans av muslimska gruppers tillväxt och i förlängningen dominans av Sverige.

  Sedan kan man förstås diskutera också det som faktiskt sägs, men bara för att få stopp på föreställningen att Oskorei plötsligt blivit muslim eller vill införa Islam i Sverige som en "räddning" känns förtydligandet väsentligt.

  Mvh
  /SolGuru

  SvaraRadera