tisdag 10 mars 2009

Integrationsdebatt på för hög nivå?

Den politiskt korrekte sossen Roger Jönsson diskuterar integration:
När Roger Svensson dyker upp blir nivån för hög för den gode Jönsson:"...det vi ser är moderater som inte vet vad dem ska göra för att kunna integrera människor på ett bra sätt...ett flörtande med olika väljare för att vinna över dem till moderaterna...Nu är det muslimer och andra icke-européer som ses som hinder och hot."

Och sen kommer lösningen:"Det handlar inte om att den 'andra' tvingas att bli 'oss' utan om att dem och vi tillsammans bildar något nytt och bättre...Integrationen ska ses som en positiv utmaning. "

Och sen jämför han invandrarna med arbetarna: "Invandrarna bosätter sig bland sina egna... tänder eld på bilar, slår sönder fönster etc. Man kan fråga sig om det beror på integrationen eller är kriminella handlingar som har sitt ursprung i mer djupare saker. Det är inte så länge sedan som arbetarnas krav, protester och strejker ansågs av överheten som allvarliga problem som begicks av kriminella personer."

Han förklarar varför många oroar sig för invandringen: "Det är alltid lättare att slå på dem som befinner sig längre ned än vad man själv gör. De enda som vinner på detta är dem som kan skapa ett samhälle som gynnar dem själva. För att lyckas med det är det viktigt att finna en yttre fiende att skylla på. I detta fall får invandrarna ta smällen."

Men lösningen då, Roger? Fem punkter menar han är lösningen: Jobb, utbildning, barnomsorg, bostäder och föreningslivet.
Genialiskt? Tror han på det själv?

Slutklämmen är till stor hjälp? (Är killen tio år eller?): "
Det är inte ett kallare Sverige vi behöver utan ett Sverige som är varmare och vänligare."

Sen kommer då det verkligt intressanta: Kommentarerna av den debattglade, kunnige och mytomgärdade Roger Svensson:
"
Utvecklingen är tydlig! Likt drömmen om det klasslösa samhället i Sovjet så börjar nu Sveriges motsvarighet, den minst lika totalitära drömmen om det 'mångkulturella' samhället, till sist att rämna när det inte längre går att blunda för den bistra verkligheten (även om vissa försöker väldigt hårt). Den närmaste totala enighet som officiellt rått inom etablissemanget börjar nu uppvisa stora sprickor. Liksom Gorbatjov insåg att utvecklingen i Sovjet inte var hållbar så inser även vissa etablerade politiker här att något måste göras nu.

Fortfarande är det dock tabu att officiellt ifrågasätta mångkulturdrömmen, det är lika ödesdigert som det hade varit att ifrågasätta kommunismen i Sovjet, istället föreslår man mer eller mindre genomtänkta reformer mer eller mindre i desperation. Vilka naturligtvis direkt leder till anklagelser om 'rasism' och 'främlingsfientlighet' från vår motsvarighet till mer renläriga kommunister. Inga 'reformer' i världen kan dock i slutändan rädda den omöjliga svenska mångkulturdrömmen, den har ju i praktiken visat sig vara lika destruktivt som drömmen om det klasslösa samhället ..."

Roger Jönsson: "Till skillnad från dig ser jag dagligen hur det mångkulturella Sverige lyckas åstadkomma bra saker. Vi har det mångkulturella runt om oss hela tiden Roger. Vare sig folk vill det eller inte går det inte att rulla tillbaks det mångkulturella samhället. Det 'tåget' har redan gått.

Kanske dags att vi ser världen utifrån barnens ögon.
"

Roger Svensson: "Ja likt en övertygad kommunist i Sovjet så ser du enbart det du vill se, men verkligheten är en helt annan. De 'bra' sakerna kan inte, trots massiv propaganda, dölja att sammantaget är försöket att skapa ett 'mångkulturellt' samhälle ett lika stort fiasko som försöket att skapa ett klasslöst samhälle. Lika lite som det 'kommunistiska samhället' var 'en historisk nödvändighet' som inte gick att 'rulla tillbaka' så är det 'mångkulturella samhället' det!

Lika lite som det gick att skapa den 'kommunistiska människan' som osjälviskt arbetar för 'kollektivet' går det att skapa den kosmopolitiska 'mångkulturella människan'. De allra flesta människor vill ju helt enkelt, om de själva får välja, bo och umgås med andra som är som 'de själva' och inte bo som minoritet i något 'mångkulturellt' område med människor från jordens alla hörn vilka saknar gemensam historia/kultur och gemensamma värderingar/normer/referensramar! Det visar både forskningen och verkligheten, invandrare söker sig till områden med landsmän och etniska svenskar söker sig därifrån om de kan. Det är därför som det 'mångkulturella samhället' är dömt att misslyckas, väldigt få vill i praktiken ha det!

Ja, naivitet är charmigt hos barn, men hos vuxna människor är det enbart pinsamt … "

Roger Jönsson: Här dyker det upp som jag varnade för i min blogg. Debatten blir personlig, oförsonlig och oerhört låg. Det blir skyttegravskrig där man med varje mening och ord försöker vinna poäng.

Det är inget som gynnar debatten genom att komma med personangrepp Roger. Det är trist att det ska hamna på den nivån men det visar kanske hur "den andra sidan" debatterar och har för lösningar.

Vilken forskning hänvisar du till Roger?

Och ändå lyckas barn umgås med varandra utan problem. Jag tror nog att vi vuxna är mer naiva än vad vi tror. Barn är inte naiva. Dem är naturliga. När gav du dig själv chansen att bara sitta ned och nyfiket studera en snigel som barn gör? Troligtvis inte. Varför inte då? Vad är man rädd för som vuxen som gör att man måste se andra som 'den andre'?

Jag har större hopp om mänskligheten än så Roger. Idag är vi mer beroende av varandra än innan. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och den utvecklingen kommer att gå snabbare Roger. Den går inte att stoppa. Varför då inte vara med och utveckla den i positiv anda?

Vi har alla gemensamma normer och värderingar. Ett av dessa är att inte döda och inte skada. Det finns vissa undantag men det finns i alla befolkningsgrupper över hela världen, inklusiver Sverige. Vi har mer gemensamt än vi tror.

Få vill ha det? Och ändå väljer vi att äta mat från utlandet, genomföra kulturella evenamang med anor från andra länder, uppskatta andra länders kulturer."


Roger Svensson: "Var någonstans gjorde jag mig skyldig till personangrepp? (Om du nu inte ser allt annat än ryggdunkande som ett angrepp på din person.) Vad jag diskuterade var parallellerna mellan de lika orealistiska visionerna om ett 'klasslöst' och ett 'mångkulturellt' samhälle! Tar du det 'personligt'?

Forskning är bl.a. den av Trevor Phillips i Storbritannien:
'We've done work here which shows that people, frankly, when there aren't other pressures, like to live within a comfort zone which is defined by racial sameness.'
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/happiness_formula/5012478.stm
Vilka belägg har DU har för att majoriteten av etniska svenskar önskar bo med människor från jordens alla hörn med vilka man inte har någon gemensam historia/kultur och inte har några gemensamma värderingar/normer/referensramar? Inte kan det vara från verkligheten i alla fall …

Naturligtvis skiljer normer och värderingar väsentligt mellan en som kommer från en patriarkal hederskultur och en genomsmittlig etnisk svensk. Ett socialt kitt bygger dock mer på att människor i mycket stor utsträckning har samma referensramar, inte att på att alla har precis samma värderingar. Låt t.ex. en vanlig person lista företeelser/händelser/personer/företag osv. som man förknippar med sitt land eller folkgrupp, (för en etnisk svensk kan det t.ex. vara 'August Strindberg', 'Kaffe-kask', 'Julskinka', 'Ebba Grön', 'ICA', 'Gustav Vasa', 'Estonia', 'Christer Sjögren', 'Systembolaget', 'Försäkringskassan' osv. osv.). Det handlar om 1000-tals olika referensramar som man i mycket stor utsträckning har gemensamt med andra och bygger det sociala kitt som håller samman landet/folkgruppen. Dessa referensramar är så självklara att man inte ens tänker på det men som antagligen är totalt okända för någon från ett annat land/folkgrupp och även om de känner till det så saknar de personlig relation. (Det betyder dock inte på något sätt att alla i landet/folkgruppen måste ha samma åsikter, t.ex. kan man som etnisk svensk ogilla eller gilla Christer Sjögren men man förutsätts i alla fall veta vem det är.)

Att småbarn leker bra tillsammans beror till stor del på att de faktiskt har samma (mycket begränsade) referensramar. Barn är också några som, helt naturligt, ser 'de andra' när de växer upp! Det handlar då t.ex. om barnen på 'andra gården', i den 'andra fritidsgruppen' osv. Vad är man rädd för som vuxen som gör att man inte vågar erkänna att man se andra som 'den andre'? Sen tror jag inte att lösningen på invandrings/integrationsproblemen skulle vara att vuxna människor börjar bete sig som småbarn …

Kommunisterna hade också, likt dig, ett stort 'hopp' om mänskligheten! De trodde att det skulle gå att få människor att osjälviskt arbeta för 'kollektivets' bästa. När då 'mänskligheten' inte uppfyllde detta hopp frivilligt, utan envisades med sitt 'osolidariska beteende, så måste den tvingas in på den 'rätta' vägen för sitt eget bästa. På samma sätt vill vissa svenska politiker tvinga de 'rasistiska' svenskarna att bli mer 'mångkulturella' och 'toleranta'. Varför skulle man vara med att utveckla Sverige till ett etniskt splittrat samhälle i 'positiv anda' när det sammantaget bara leder till elände och problem?

Vad jag diskuterade var INTE att svenskar tagit till sig influenser från andra kulturer som man anser har något positivt att tillföra, det har skett helt naturligt genom alla tider. Det i sig kräver inte någon massiv invandring av personer från dessa kulturer, vi kan t.ex. äta sushi i nästan varje stad utan att för den skull ha haft massiv invandring av japaner. Vad jag diskuterade var drömmen om att omvandla Sverige till ett land där människor från jordens alla hörn, utan gemensam historia/kultur och utan gemensamma värderingar/normer/referensramar skall bo sida vid sida! Den 'mångkulturen' är det faktiskt väldigt få som vill ha i praktiken …
"

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

2 kommentarer:

  1. Ja man kan ju undra vad den där Roger Jönsson har för verklighetsuppfattning, ser han inte vad som händer och sker i Sverige idag eller är så naiv och dum.Roger Svensson däremot ser ju tydligt och klart vad som är fel med Sverige idag och vad som behöver göras.Men risken är väl att med fortsatt regeringsinnehav av alliansen eller sossarna blir det ingen förändring Utan att det blir fortsatta desperata åtgärder för att införa ett multikulturellt samhälle

    SvaraRadera
  2. Det värsta är att det verkar finnas så många "Roger Jönsson". Trösten är att skaran som liknar Roger Svensson växer för varje dag.

    SvaraRadera