lördag 7 februari 2009

Mona Sahlin fördomsfull mot svenskar?

I tidningen Expo (1997) skriver Mona Sahlin en artikel, "Rasism ett hot mot demokratin", som avslöjar med vilka hon identifierar sig och vilka hon ömmar för. Inte är det med vanliga svenska arbetare och pensionärer inte. Låt mig ta några citat:

Först beskriver Mona Sahlin tillvaron för invandrarna i Sverige:
"...så många individer i vårt land får sina liv förkrympta av att de diskrimineras på grund av sin hudfärg eller etniskt ursprung...ständigt mötas av tillmälen, att inte få komma in på krogen, att inte få komma till en anställningsintervju eller att inte få bosätta sig var de vill...
...under två år anmäldes 300 diskrimineringsbrott....Invandrare som inte tror att det hjälper att anmäla..."

Sen ger hon sin syn på svenska folket:
"...Rasismen får också sin grogrund i att tillvänjningen kommer så snabbt, många av oss reagerar inte över vardagsrasismen – endast då vi ser skinnskallar och hakkors. Det är farligt....Varje person som diskriminerar är en del i hotet mot demokratin.... alla de anonyma brev som återigen drällde in. De är intressanta då de säger en hel del om den omfattning vardagsrasismen har.

En del av breven kan låta som följande: 'De som verkligen är diskriminerade är vi svenskar. En neger slog ned min dotter och tog hennes plånbok som innehöll 500 kr. Hon föll i gatan och hade ont i armen i tre dagar. Du ska inte tro att jag älskar de avskummen.'

Handstilen tyder på att det är en äldre dam som skrivit brevet. Kanske handlar det om någon som aldrig mött en svart man tidigare, men nu drar alla över en kam och anser alla svarta vara brottslingar. Tyvärr en alltför vanlig åsikt. Hon blir en av alla dem som säger: 'Jag är inte rasist, men...'

Den stora uppgiften i dag är att synliggöra den vardagliga rasismen...alla till buds stående medel motarbeta den organiserade rasismen...Jag är förbannat trött på de anonyma och fega breven, men de uppnår bara en effekt – jag blir bara mer motiverad att arbeta mot trångsynthet och fördomar."


Och sen avslutar hon med dessa närmast hotfulla ord:
"Den som inte tycker att diskrimineringsfrågan berör någon annan än en och annan »svartskalle« skulle kanske fråga sig; vem blir betraktad som onormal och annorlunda nästa gång? Kanske de som idag utgör makteliten, de vita, medelålders, svenskfödda, heterosexuella, icke-handikappade männen. De som ändå är så få, att de närmast är att betrakta som avvikande. Vad skulle hända om de blev diskriminerade?"

Detta kommer alltså från den kvinna som sade att Muhammed ska ha förtur till jobbet. Svensken får ställa sig sist. Klagar han är han rasist.

Vad är det Mona lider av? Kanske fördomar mot svenskar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

  1. Enl uppgift från M Sahlin i expo -97:
    "En neger slog ned min dotter och tog hennes plånbok som innehöll 500 kr. Hon föll i gatan och hade ont i armen i tre dagar. Du ska inte tro att jag älskar de avskummen."

    Intressant att problemet för Sahlin inte är att negern slog ner kvinnan och tog hennes pengar utan att kvinnans mor fick en negativ syn på invandrare (och negrer?)./Hm

    SvaraRadera