torsdag 23 oktober 2008

En modig socialdemokrat

Leif Haglund är en ovanligt modig socialdemokrat. Från hans blogg, 2007-11-30:

Debatt om flyktingpolitik omöjlig i Sverige

Det finns ett oavvisligt krav på att kommunala och statliga åtgärder ska åtföljas av konsekvensbeskrivningar innan dessa får genomföras.


Den svenska flyktingpolitiken utgör ett undantag från detta handlingssätt. Under devisen "alla är lika mycket värda" bortser man från allt som talar emot den förda politiken. Flyktingpolitikens humana aspekter överordnas faktorer som i andra sammanhang tillmäts stor betydelse och som man knappast hade ignorerat. Utanförskap, ghettorisering, bostadsbrist, arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet, sociala missförhållanden, hopplöshet är exempel på den förda invandringspolitikens baksida. Den debattör som pekar på detta utmålas som främlingsfientlig och okunnig.


Det ledande politiska etablissemanget och media angriper omgående den som vill diskutera missförhållandena. Senaste exemplet är Illmar Reepalus och Göran Johanssons inlägg i debatten om hitsmugglade flyktingar. Kommunalrådens synpunkter bemöttes skoningslöst. De problem som dessa påtalade ville man inte diskutera. Man inriktade sig helt på att klandra kommunalråden för att de åsidosatte den individuella asylprövningen.


Det här visar än en gång att det i Sverige inte går att föra en vettig debatt om flykting- och invandringspolitik. De som vinner på denna "locket på"-politik är Sverigedemokraterna. Ystads Allehanda fråga härom dagen sina läsare vilket parti de skulle rösta på om det vore val idag. Socialdemokraterna kom på 1:a plats, därefter moderaterna. På tredje plats kom "annat parti" med 19 procent av rösterna. Vad som döljer sig bakom den beteckningen är väl ingen hemlighet vid det här laget. Även om här ingår SPI med några procent, så är sverigedemokraternas andel av de 19 procenten långt större än det parti som kom på 4:e plats. Varför vill man inte undanröja grogrunden för Sverigedemokraternas tillväxt?/Leif Haglund

2 kommentarer:

  1. Han är den ende modige socialdemokraten. Synd att det inte finns fler.Trevlig blogg

    SvaraRadera
  2. Tack! Finns det verkligen inga fler? Jag ska leta.

    SvaraRadera