måndag 4 juli 2011

Ska vi ha samvetsfrihet i Sverige?

På den utmärkta bloggen Kristers Blogg - Gluefox, under rubriken "Godhet på vetenskapens grund" fick jag veta något som gjorde mig häpen och upprörd:
"I början av oktober 2010 beslutade Europarådet att anta en resolution som deklarerar rätten till samvetsfrihet för vårdpersonal och vårdinrättningar som inte vill delta i eller medverka till eller utföra aborter. Även FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter garanterar samvetsfrihet. Där finns bl a följande formulering, ”…var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet”.
Den 11/5 2011 beslutade Sveriges Riksdag att aktivt arbeta för att riva upp Europarådets resolution om samvetsfrihet."
Kunde detta vara möjligt? Världens bästa, snällaste och mest rättvisa land, Sverige, skulle detta land gå emot en grundläggande del av de mänskliga rättigheterna? Beslutade vår egen fina riksdag att riva upp samvetsfriheten? Jag trodde jag någon ljög för mig. Nå, jag läste vidare:
"Att Sverige går emot den grundläggande principen om samvetsfrihet är märkligt och illavarslande. Minst lika märkligt är röstsiffrorna; 271 riksdagsmän röstade för förslaget att samvetsfriheten skall slopas medan 20 röstade mot. Dessa 20 tillhörde alla SD. Vad gjorde KD då? Jo de lade ned sina röster (Pastor Jansson). Varför röstade då inte KD mot? Jo de ville inte rösta med SD!!!! När jag läste detta svindlade det för ögonen."
Det svindlade inte bara för Kristers ögon, det svindlade även för mina. Vad betydde detta? Betydde det att det enda parti, som stod upp för samvetsfriheten var Sverigedemokraterna? Har de andra partierna tappat förståndet? Har etik och moral blivit omodernt? Är det "oliberalt" med etik och moral?
Tack, Krister Gluefox, utan dig hade jag inte fått veta detta!
 Till alla som kämpar för ett bättre Sverige: Vi ger inte upp!

Uppdatering 13 juli 2011. Tuve Skånberg skriver bra om "Samvetsfriheten en självklarhet".
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

2 kommentarer:

 1. Utlandssvensk4 juli 2011 23:03

  Feminix,
  Det förefaller som att du är förvånad över detta. Detta tyder på att du inte har läst på angående den praktiska tillämpningen av FN och EU konventioner i Sverige. Det finns inget västland som så systematiskt bryter mot undertecknade konventioner. Men visst, den svenska pressen är inte direkt ivrig att rapportera om detta , så de flesta lever, som vanligt, i en sagovärld där Sverige är bäst och godast.

  SvaraRadera
 2. Ja detta löjliga hat mot SD, man undrar vad för land vi bor i.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

  SvaraRadera