lördag 11 september 2010

Följa flocken eller förnuftet?

När jag läste den här artikeln (Torbjörn Nilsson: De omänskliga. Berättelser om politik) fångades jag av inledningen:
"I Ruben Östlunds film De ofrivilliga placeras en flicka framför sina klasskamrater med uppgift att peka ut vilken av två linjer som är längst. Hon väljer naturligtvis först den längsta linjen men ändrar sig – efter att flera gånger ha skrattats ut av sina i förväg instruerade kamrater – till den kortaste.
Vad klassen utför är det berömda experimentet i socialpsykologi som visar att nästan alla individer under grupptryck går med på något uppenbart felaktigt; drivkraften att tillhöra flocken blir starkare än det egna förnuftet."
Så kom jag att tänka på alla våra politiskt korrekta makthavare, som in absurdum upprepar att "invandringen är bra för Sverige" trots att verkligheten framför våra ögon berättar något helt annat.

Asch´s experiment (videon nedan) visar att vi är sociala varelser, som strävar efter att få ingå i en grupp. För att få vara en del av denna gemenskap är vi beredda att gå långt. Ibland så långt att vi hellre går tvärs emot vårt förnuft och vårt samvete, än att gå emot gruppen och hävda en motsatt mening.Ett annat berömt socialpsykologiskt experiment (Milgrams lydnadsexperiment) visar att så många som 65 % är beredda att ge en medmänniska plågsamma och till sist dödliga elstötar för att en auktoritär person beordrar det..
Men 35 % vägrar lyda auktoriteten. De vägrar böja sig för grupptrycket. De lyssnar på sitt samvete. De lyssnar på sitt förnuft. De vågar gå emot strömmen. De går sin egen väg. De är Sverigedemokrater och Sverigedemokraternas väljare!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

6 kommentarer:

 1. Att du ens tror att du tillhör den grupp som inte påverkas av sociala påverkanseffekter visar hur påverkningsbar du själv är. Du tror kanske inte att reklam funkar på dig heller, eller?

  I Milgrams lydnadsexperiment kunde man inte se alls någon tydlig uppdelning i klass, kön, ålder eller inkomst hos de som löd (eller ej löd) honom. Det enda sättet att säkra sig mot att hamna i en situation där man påverkas av någon annans auktoritet är att ständigt vara medveten om sin egen mottaglighet för att lyda auktoriteter.

  Eftersom din politik drivs utav rädslan för islam så tror jag att du är väldigt mottaglig för en auktoritet som också är rädd för islam – till exempel Jimmie Åkesson.

  Förresten, har du någon annan åsikt överhuvudtaget än att islam är läskigt? Har inte sett dig skriva om något annat än "hotet" från islam.

  Vad tycker du om skolpolitik föresten? Borde friskolor förbjudas? För kristendomskunskap återinföras på schemat? Från vilken ålder borde barn få betyg?

  Hur skall Sverige hantera den åldrande befolkningen samtidigt som barnakullarna inte blir större? Höjd pensionsålder eller arbetskraftsinvandring?

  SvaraRadera
 2. Kalle P! Se filmen Fitna om du vill få en aning om varför jag ser islam som ett hot!

  SvaraRadera
 3. Men har du någon annan åsikt än att islam är det enda hotet? Är du inte t.ex. orolig över den globala uppvärmningen? Eller skulle den försvinna om muslimerna också försvann?

  Tror du att du inte påverkas av reklam?

  Vad tycker du om friskolor?

  SvaraRadera
 4. Tänk, är det inte ganska typiskt...'Calle P' frågar bl a om 'feminix' inte har andra åsikter än de om islam. Det enda 'feminix' svarar på är angående hotet från islam osv. Alltså inte en enda kommentar om andra åsikter. Att ett hat (islamhat i detta fall) kan genomsyra en människa så fullt. Det verkar nästan som om 'feminix' trots hatet, inte kan tänka på något annat än islam... Tänk om människor som hatar något (vad som helst) så mycket skulle koncentrera sig på andra saker istället, så kanske hatet skulle lägga sig och människan i fråga skulle må bättre. Att hata är inte bra för hälsan...

  SvaraRadera
 5. Du är väl medveten om att MIlgram genomförde sitt experiment för att ta reda på hur t ex NAZISMEN kunde blir så stor? Att så många kunde följa Hitler, skada så många andra, utan att säga ifrån? DÄRFÖR gjorde han experimentet, och fann att det blev så därför att människor har en underliggande psykologisk process som får oss att följa auktoritära figurer. DÄRFÖR är det också väldigt roligt att läsa att DU, som Sverigedemokrat, använder HANS forskning för att stödja din orsak. HAN försökte nämligen motverka den. INTE stödja den.

  Samma sak med Aschs experiment. Han blev förundrar över hur sekter, kulter och andra EXTREMA POLITISKA GRUPPER kunde få alla i gruppen att gå med på helt sjuka och bisarra handlingar/tänk. Typ som hur nazisterna (och sverigedemokraterna) kunde få med så många att gå med i deras "grupp". Där påvisade han att det handlade om ett form av grupptryck, konformitet. Quote: "Om man inte gör/säger som de andra blir man utesluten ur gruppen. Det är inte tillåtet att ifrågasätta eller tänka själv. Med hjälp av påtryckningar kan man få en medlem att helt förändra sin personlighet. Det kallas för hjärntvätt."

  Att DU inte är medveten om att bägge dessa experimenten utfördes för att visa hur folk kan bete sig så jävla idiotiskt som under 2a världskriget, det är rätt ut sagt pinsamt. För du stödjer i princip samma sak. Ändå använder du just dessa 2 experiment för att försöka bevisa din sak? Det visar enbart på att du inte läst på ordentligt, det visar på idioti och ignorans.

  För en som läser psykologi, och som tror hårt på att vi ska se bortom ras, religion och kön när vi ser på en annan människa, blir jag sjukt förolämpad av att läsa ditt inlägg. Skaffa lite vett i skallen och ja, som sagt, du kanske borde läsa på ordentligt innan du försöker leka smart och dra till psykologiska termer du inte ens KAN innan du börjar argumentera.

  SvaraRadera
 6. Jag tror att anonym har missförstått.
  Jag menar: Att följa makthavarna, auktoriteten, "sossemoderaterna" är att slippa få ägg kastade på sig, slippa förlora jobbet. Äggen kastas på den minoritet som kritiskt granska makthavarna. I Sverige är det SD.
  Mitt motstånd mot islam kommer av att jag kritiskt granskat islam. Även här går jag emot makthavarna. Det är ju de som kritiserar islam som riskerar att hotas till livet - inte de som fjäskar för islam. Läs om , så fattar du nog!

  SvaraRadera