onsdag 4 mars 2009

Nalin Pekgul: Nattförskola!

Nattförskola? Förskola på natten? På dagen ska barnet vara på förskolan för att leka och lära och på natten ska barnet dessutom sova på förskolan? När ska barnet träffa sina föräldrar? Men det kanske inte är så viktigt? Huvudsaken är att mamma och pappa kan jobba dag och natt.

Aprilskämt? Nej, tyvärr inte: Lagstifta om nattförskola skriver Nalin Pekgul:
"I onsdags kväll besökte jag Karlavagnens dygnet­runtförskola i Sundsvall. Åtta barn var där av de 32 som är inskrivna för omsorg på kvällar och nätter. För mig var det mycket givande att med egna ögon se hur praktiskt man kan ordna barnomsorg på obekväm arbetstid. En mamma som hämtade sitt barn klockan 21.00 berättade att hon jobbade på en affär med kvällsöppet och att Karlavagnens dygnetruntförskola var en förutsättning för att hon skulle kunna arbeta. Jag insåg vilken lättnad tillgången på nattis innebär för föräldrarna."
Kritik mot "nattis" bemöter hon såhär:
"Normen är den hetero­sexuella familjen med en rejäl karl som försörjer familjen och en kvinna som ansvarar för omsorg­en. I borgerlig politik finns därför inget utrymme för kvinnor som jobbar heltid med en del av arbetstiden förlagd till kvällar, nätter eller helger. Det är tydligt att Fredriks Reinfeldts arbetslinje inte omfattar kvinnor."
Att föräldrar med hjälp av vårdnadsbidrag kan vara hemma med barnen är förfärligt:
"Det vårdnadsbidrag som kommunerna fick rätt att införa i somras är ett tydligt utslag av den borgerliga synen på familjen. Ingen väntar sig annat än att det är mammorna som kommer att utnyttja det. En misstanke som bekräft­as av de första rapport­erna om utfallet.

Vårdnadsbidraget kan komma att bli dyrt för kommunerna.

Risken är därför uppenbar att kommuner väljer att dra ner på personal i förskolorna och fortsätter att bortse från behovet av barn­omsorg på obekväm arbetstid. För social­- demokratiska kvinnoförbundet är det en prioriterad fråga att både kvinnor och män ska kunna yrkesarbeta på heltid. S-kvinnor kräver därför lagstiftning om kommunernas skyldighet att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid."

Så talar en sann socialist! "Bort med föräldrarna från de kommunala barnen!"(Från Mosebacke Monarki?)


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar